Makaronik do makaronika

Były już muffiny, wiodły prym cupcakes - teraz zajadamy się makaronikami. Kolorowymi ciasteczkami migdałowymi.

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Makaronik do makaronika
Chrupiąca skorupka, migdałowe, lekkie ciasto i gęsty krem – ot, cały makaronik. Nie ma nic wspólnego z makaronem. Już w XIII wieku w regionach upraw migdałów w Lombardii, Lotaryngii i Kraju Basków pieczono ciastka z mielonych migdałów z dodatkiem miodu i białek jajek. Dziś wariacji na temat makaronika jest mnóstwo, ale bazą są zawsze białka, cukier puder i mielone migdały.

O tym, jak są to modne słodkości, świadczy fakt, że sam Christian Louboutin, słynny projektant mody, postanowił zaprojektować własne ciasteczka. Są czarno- różowe przełożone brązową masą. Ba, nawet co roku 20 marca obchodzony jest we Francji Dzień Makaronika!

Jak się te słodkości przyjmują w Polsce? Podobno najlepsze makaroniki są cukierni Batida w Warszawie, cukierni Blecharzy i Wojciech Wilk w Krakowie, cukierni Caryca w Poznaniu oraz cukierni Budny w Rudzie Śląskiej.