SUPERPRZEPIS

Makaronowe muszle z mięsem mielonym

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 19
Makaronowe muszle z mięsem mielonym Więcej zdjęć (5)

Robiłam już muszle nadziewane ricottą i suszonymi pomidorami a teraz zrobiłam wersję z mięsnym farszem. Muszle z mięskiem zatopione są w gęstym sosie pomidorowym.

Składniki:

Makaronowe muszle z mięsem mielonym

 

  • 16-18 makaronowych muszli
  • 400 g mięsa mielonego u mnie z łopatki
  • 1 cebula
  • sól,pieprz
  • 400 g passaty pomidorowej
  • zioła włoskie
  • ser grana padano
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Makaronowe muszle z mięsem mielonym
Przygotować farsz mięsny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju. Następnie dodać mięso mielone i usmażyć razem z cebulą. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać 2-3 łyżki passaty i dokładnie wymieszać.

Pozostałą passatę wlać na drugą patelnię, pogrzać i doprawić do smaku pieprzem i ziołami włoskimi. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, u mnie naczynko prostokątne 18x25. Makaronowe muszle ugotować al'dente, dobrze osączć i przestudzić.

Nadziać mięsnym farszem i ułożyć na sosie pomidorowym. Na wierzchu posypać drobno startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut.

Od razu po wystawianiu z piekarnika posypać jeszcze raz serem. 
Makaronowe muszle z mięsem mielonym
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, zeszklić na oleju.
Makaronowe muszle z mięsem mielonym
Pozostałą passatę wlać na drugą patelnię, pogrzać i doprawić do smaku pieprzem i ziołami włoskimi.
Makaronowe muszle z mięsem mielonym
Makaronowe muszle ugotować al'dente, dobrze osączyć i przestudzić.
Makaronowe muszle z mięsem mielonym
Na wierzchu posypać drobno startym serem grana padano. Wstawić do piekarnika nagrzanego