Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Makaronowe serniczki z białą czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Masa serowa zapiekana z makaronem. Podałam je z pomarańczami i sosem czekoladowym.

Makaronowe serniczki z białą czekoladą Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makaronowe serniczki z białą czekoladą

 

  • 3 garście makaronu Tagliatelle mosse
  • 10 dkg twarogu półtłustego
  • 50 g gęstej śmietany 22 %
  • 50 g białej czekolady
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżki mąki tortowej

Sposób przygotowania:

Makaronowe serniczki z białą czekoladą
Makaron (można użyć innego makaronu) ugotować w lekko osolonej wodzie al dente, odcedzić (nie przelewać wodą). 6 foremek do tartaletek z wyjmowanym dnem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą, ułożyć je na dużej blasze. Do foremek rozłożyć ugotowany makaron, lekko docisnąć. Twaróg trzykrotnie przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zmielić. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki, wrzucić do śmietany. Podgrzewać na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, aż czekolada się roztopi (uważać, żeby się nie przypaliła). Do twarogu dodać jajko, cukier puder, cukier waniliowy i mąkę, dokładnie wymieszać mikserem. Do twarogowej masy dodać czekoladę ze śmietaną i ponownie dokładnie wymieszać. Serową masę rozłożyć do foremek na makaron, makaron wcisnąć w masę. Serniczki piec w 200 stopniach przez ok. 20 minut (aż się z wierzchu lekko zrumienią). Podawać np. z owocami i czekoladowym sosem.
Makaronowe serniczki z białą czekoladą
Ugotowany makaron rozłożony do foremek do tartaletek.
Makaronowe serniczki z białą czekoladą
Twaróg z dodatkiem jajka cukru pudru cukru waniliowego i mąki.
Makaronowe serniczki z białą czekoladą
Roztopiona ze śmietaną czekolada dodana do twarogowej masy.
Makaronowe serniczki z białą czekoladą
Serowo czekoladowa masa rozłożona do foremek na makaron.