czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Makaronówka kurkowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Miałam końcówki różnych gatunków makaronów oraz świeżutkie kurki, więc wymyśliłam taką pyszną i sycącą zapiekankę.

Makaronówka kurkowa

Składniki:

Makaronówka kurkowa

 

Sposób przygotowania:

Makaronówka kurkowa
Makaron ugotować do miękkości, odcedzić, wymieszać z 5 dag margaryny i żółtkami. 5 dag margaryny stopić, dodać mąkę, mieszając dusić minutę na małym ogniu. Dodać mleko i liść laurowy, gotować 2 min. Usunąć liść, a beszamel doprawić solą, pieprzem i gałką. Zdjąć z ognia, dodać mozarellę. 1/3 sosu dodać do makaronu, doprawić do smaku. Kurki oczyścić, podsmażyć na 5 dag margaryny, dusić ok. 10 min. Połączyć z makaronem. Do natłuszczonej formy żaroodpornej nałożyć makaron, zalać beszamelem i posypać serem. Piec ok. 20 min w temp. 200st.

Tagi:

makaron sery ser