kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Makczu Picchu, makowe piramidki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Czas świąt to czas gdy chcemy zaserwować swoim bliskim coś ekstra. Do Bitwy Blogerów zgłaszam swój pomysł na mak :) Prezentuję makowe piramidki, małe dzieła sztuki, które są grzechu warte.

Makczu Picchu, makowe piramidki

Składniki:

Makczu Picchu, makowe piramidki

 

  • 200 g czekolady deserowej
  • 150 g czekolady mlecznej
  • 100 g suchego maku
  • 100 g marcepanu
  • 50 ml słodkiej śmietanki 30%
  • po pół garści orzechów włoskich, suszonej żurawiny, suszonej śliwki
  • skórka otarta z dwóch pomarańczy

Sposób przygotowania:

Makczu Picchu, makowe piramidki

ETAP 1:

Do przygotowania piramidek będziesz potrzebować silikonowych foremek w tym kształcie.
Mak zmiel dokładnie w blenderze kielichowym, przełóż na sitko i sparz wrzątkiem. Pozostaw mak na sicie aby dobrze obciekł. Marcepan i śmietankę umieść w rondelku i podgrzewaj na małym ogniu aż marcepan się rozpuści, często mieszaj aby uniknąć przypalenia masy.

Przestudzony mak przełóż do miski, dodaj do niego lekko przestudzoną marcepanową śmietankę, dokładnie wymieszaj. Orzechy, żurawinę i śliwki posiekaj nożem, dodaj do masy razem ze skórką otartą z pomarańczy. Masę dokładnie wymieszaj, odstaw.

Obie czekolady rozpuść w kąpieli wodnej, wymieszaj. Używając silikonowego pędzelka, posmaruj dokładnie dno oraz boki foremek. Foremkę wstaw na kwadrans do lodówki.

Po tym czasie czynność powtórz i znów schłódź foremkę w lodówce przez kwadrans. Po tym czasie wyjmij foremkę z lodówki, masę makową rozdziel po równo pomiędzy piramidki. Wierzch zalej czekoladą, wyrównaj go dobrze, ponieważ gdy piramidki zastygną będzie to ich podstawa.

Wstaw foremkę do lodówki i schładzaj deser przez około godzinę. Przed podaniem możesz udekorować jadalnym brokatem.