AnetaŚw

AnetaŚw

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 283]

Makosernik

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Ciasto makowo- serowe na kruchym spodzie.

Makosernik

Składniki:

Makosernik

 

 

  • MASA MAKOWA:
  • puszka gotowej masy makowej
  • 20 dag cukru pudru
  • 2 jajka i 1 białko
  • 2-3 łyżki tartej bułki
  • aromat migdałowy.

 

  • MASA SEROWA:
  • 1 kg sera mielonego
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • pół kostki margaryny
  • aromat pomarańczowy
  • bakalie ( niekoniecznie )
  • Jeżeli chcemy, żeby warstwa serowa była wyższa
  • można zrobić ją z 1,5 porcji podanych składników
  • NA FORMĘ KWADRATOWĄ TAKA PORCJA WYSTARCZA.

Sposób przygotowania:

Makosernik
KRUCHE CIASTO:
Mąkę siekamy z margaryną i cukrem, dodajemy żółtko i szybko wyrabiamy ciasto. Na ok. 1 godzinę kładziemy wyrobione ciasto do lodówki. Następnie wałkujemy je i wykładamy do wysmarowanej dużej blachy. Podpiekamy placek, aż się lekko zrumieni i zostawiamy do ostygnięcia.
MASA MAKOWA:
Gotową masę makową ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy tartą bułkę i aromat. Ubijamy pianę z białek i dodajemy do masy, delikatnie mieszając. Masę wykładamy na wystudzone ciasto kruche.
MASA SEROWA:
Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, stopniowo dokładamy zmielony ser. Następnie dodajemy aromat, bakalie i ubitą pianę z białek, delikatnie mieszamy. Masę serową wykładamy na masę makową. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do ok. 180 stopni i pieczemy około godziny.
Gotowe ciasto ( wystudzone ) można polać lukrem lub polewą czekoladową.
SMACZNEGO :)