jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Makowa chatka

  • 12
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

To szybkie i przede wszystkim smaczne ciasto bez pieczenia z herbatniczków i masy makowej polane czekoladą.

Makowa chatka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makowa chatka

 

 

Sposób przygotowania:

Makowa chatka
Do wysokiego rondelka wkładamy masło, stawiamy na ogniu. Gdy masło się stopi dodajemy zmielony na sucho mak (oddaję do zmielenia) dolewamy większą część mleka, dodajemy migdały, cukier z wanilią i mieszając gotujemy mak. Dolewamy mleko, bo mak mocno je wchłania. Na końcu dodajemy miód do smaku pamiętając, że rodzynki również go dosłodzą. Parzymy rodzynki na sicie, dodajemy je do masy makowej. Gdy mak jest ugotowany (po około 15 minutach) studzimy go nieco.



Na folii aluminiowej rozkładamy 3 rzędy herbatników, na środkowy rząd rozkładamy kopczyk z masy makowej. Składamy boczne herbatniki w trójkąt, zawijamy w folię po czym odstawiamy w chłodne miejsce. Gdy chatka się schłodzi polewamy ją stopioną polewą czekoladową (gotową lub samodzielnie przygotowaną). Siekamy drobno białą czekoladę - posypujemy nią chatkę.
Makowa chatka
Składamy boczne herbatniki w trójkąt, zawijamy w folię po czym odstawiamy w chłodne miejsce.

Tagi:

czekolada mak