iwa643

iwa643

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 5470]

Makowa rolada

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Roladę można polukrować lub posypać cukrem pudrem

Makowa rolada

Składniki:

Makowa rolada

 

  • 1/2 kg mąka,
  • 15 dag cukier,
  • 50 gram drożdże,
  • 4 szt żółtka,
  • 1 szt margaryna,
  • 1/2 łyżeczki Sól,
  • 150 ml mleko,
  • 1 szt cukier waniliowy,
  • masa makowa,
  • 4 szt białka,
  • 100 g margaryna,
  • 150 g cukier,
  • 4 łyżki miód,
  • rodzynki,
  • 1/2 kg mak

 

Sposób przygotowania:

Makowa rolada
Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką cukru ,ciepłym mlekiem i 100g mąki.Odstawić na 15 min.żółtka utrzeć z cukrem -150 g - i dodać wyrośnięty rozczyn resztę mąki,cukier .Wyrabiać ciasto dobrze rękami na koniec dodać rozpuszczoną w garneczku margarynę .Wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia nakrywając ściereczką Masa makowa.Mak płuczemy zalewamy wrzątkiem i gotujemy w garnku ok 15 min .Następnie odcedzić i zmielić dwu krotnie .W garnku rozpuścić margarynę dodać mak ,miód rodzynki i podsmażamy jeszcze z 10 min.Masę studzimy .Białka pozostałe z ciasta ubijamy .Dodajemy ubitą pianę z białek i wszystko dokładnie mieszamy .Ciasto podzielić na 2 części .Wyjdą 2 rolady Rozwałkować nałożyć masę makową i zrolować .Przełożyć na blachę z papierem do pieczenia Piec ok 50 min w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni