SUPERPRZEPIS

Makowa rolada

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Makowa rolada Więcej zdjęć (5)

Makowiec lubię w każdej formie . A że jestem ,, oporna " na pieczenie ciast -wybieram takie przy których nie trzeba się napracować

Składniki:

Makowa rolada

  • 2 jajka
  • 3,5 łyżki cukru + 3 łyżki
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • 10 dag masła + 1 łyżka
  • 1/3 puszki gotowej masy makowej ( ok.30 dag )
  • 1 łyżka miodu
  • 2 budynie waniliowe ( suchy proszek- takie na pół litra mleka )
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki słodkiej
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • żurawina do dekoracji
  • rodzynki do dekoracji
  • orzechy włoskie do dekoracji

Sposób przygotowania:

Makowa rolada

Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut . W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem. Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł. Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł . W garnku rozpuścić masło. Włożyć miód i masę makową - gotować na małym gazie mieszając aż zrobi się gorąca . Wlać wsypać proszek budyniowy .Gotować dalej cały czas mieszając aż budyń zagęści masę , a ta będzie odstawać od ścianek garnka . Zostawić by lekko przestygła . Kiedy rolada ostygnie wyłożyć na nią masą makową .Zrolować . Wstawić do lodówki by masa zastygła . Rozpuszczamy w garnuszku łyżkę masła i 3 łyżki śmietanki .Wrzucić połamaną czekoladę i dodać cukier . Wymieszać by była płynna . Gorącą polewą polewamy roladę. Posypać na gorącą polewę wiórkami kokosowymi i udekorować wg upodobań - orzechami , wiórkami kokosowymi , suszoną żurawiną , rodzynkami , kandyzowaną skórką pomarańczową . Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by polewa zastygła . Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować .

Redakcja poleca: