Makowa rolada
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2797
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5
Makowa rolada
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Makowiec lubię w każdej formie . A że jestem ,, oporna " na pieczenie ciast -wybieram takie przy których nie trzeba się napracować


trudność: łatwe
czas:

Makowa rolada - SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 3,5 łyżki cukru + 3 łyżki
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • 10 dag masła + 1 łyżka
  • 1/3 puszki gotowej masy makowej ( ok.30 dag )
  • 1 łyżka miodu
  • 2 budynie waniliowe ( suchy proszek- takie na pół litra mleka )
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki słodkiej
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • żurawina do dekoracji
  • rodzynki do dekoracji
  • orzechy włoskie do dekoracji

Makowa rolada - PRZYGOTOWANIE:

Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut . W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem. Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł. Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł . W garnku rozpuścić masło. Włożyć miód i masę makową - gotować na małym gazie mieszając aż zrobi się gorąca . Wlać wsypać proszek budyniowy .Gotować dalej cały czas mieszając aż budyń zagęści masę , a ta będzie odstawać od ścianek garnka . Zostawić by lekko przestygła . Kiedy rolada ostygnie wyłożyć na nią masą makową .Zrolować . Wstawić do lodówki by masa zastygła . Rozpuszczamy w garnuszku łyżkę masła i 3 łyżki śmietanki .Wrzucić połamaną czekoladę i dodać cukier . Wymieszać by była płynna . Gorącą polewą polewamy roladę. Posypać na gorącą polewę wiórkami kokosowymi i udekorować wg upodobań - orzechami , wiórkami kokosowymi , suszoną żurawiną , rodzynkami , kandyzowaną skórką pomarańczową . Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by polewa zastygła . Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Makowa rolada (strona 1 z 1)  
zewa

zewa

2011-12-27 11:05
I kto tu mówi o oporności do ciast. Nie dość, że cudny ten makowiec to na pewno smaczny. Lubię jak jest dużo maku.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka

2011-12-27 11:10
zewa napisał(a):

I kto tu mówi o oporności do ciast. Nie dość, że cudny ten makowiec to na pewno smaczny. Lubię jak jest dużo maku.


Ewciu- to jest ciasto dla ,, opornych " . Piekłam je już wcześniej w formie płaskiej ( pomiędzy dwoma biszkoptami - teraz spróbowałam tak. Też lubie makowce gdzie jest dużo maku . Tu w zasadzie jest mak obłożony na wierzchu biszkoptem - :) . I co ważne leży w lodówce i nie wysycha .
Skomentuj
Oceń:
0
wedith1

wedith1

2011-12-27 11:31
Wygląda smakowicie! Hmmm i jak tu zrzucać kilogramy po świętach jak takie pyszności można zrobić :)
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210

2011-12-27 13:20
Super ta rolada,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Kajmakowe kulki wg Zub3ra Ciasto Tutti frutti Pieczone podudzia w marynacie pomarańczowej
Omlet na słodko z jabłkiem i sosem czekoladowym Kotlety mielone z papryką Deser biszkoptowy z kremem budyniowym i migdałami
Surówka z kiszonej kapusty Brownie z masłem orzechowym Pyszny przekładaniec
Domowy baton z ziarnami Grochówka tradycyjna Schab pieczony na jarzynach

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w kolejnej edycji Konkursu Podróż kulinarna z Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią śródziemnomorską (chorwacką, hiszpańską, portugalską) i wygraj Kitchen Aid w dowolnie wybranym kolorze lub inne atrakcyjne nagrody!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane