Makowa rolada
Przepis pochodzi z książki kucharskiej:
Gdy zaświeci pierwsza gwiazdka

Babciagramolka - Przepis na: Makowa rolada offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 2757
MODERATOR
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Makowa rolada
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 3

Makowiec lubię w każdej formie . A że jestem ,, oporna " na pieczenie ciast -wybieram takie przy których nie trzeba się napracować


trudność: łatwe
czas:

Makowa rolada - SKŁADNIKI:

  • 2 jajka
  • 3,5 łyżki cukru + 3 łyżki
  • 1/3 szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder
  • 10 dag masła + 1 łyżka
  • 1/3 puszki gotowej masy makowej ( ok.30 dag )
  • 1 łyżka miodu
  • 2 budynie waniliowe ( suchy proszek- takie na pół litra mleka )
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki śmietanki słodkiej
  • wiórki kokosowe do dekoracji
  • żurawina do dekoracji
  • rodzynki do dekoracji
  • orzechy włoskie do dekoracji

Makowa rolada - PRZYGOTOWANIE:

Nastawić piekarnik na 200 * C . Jajka miksować z cukrem na puch ( tak ok. 10 minut) . Dodać mąkę i proszek do pieczenia . Blaszkę do pieczenia wielkości ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylać na nią ciasto. Wstawić do wygrzanego piekarnika i piec 8 minut . W tym czasie rozłożyć na blacie drugi kawałek papieru do pieczenia i posypać go cukrem pudrem. Gotowy biszkopt wyjąć z blaszką z piekarnika . Ujmując za brzegi papieru do pieczenia wyciągnąć z blaszki i obracając położyć na cukier puder . Zdjąć papier na którym biszkopt się piekł. Zrolować biszkopt na ciepło . Zawinąć w papier na którym leżał i zostawić by ostygł . W garnku rozpuścić masło. Włożyć miód i masę makową - gotować na małym gazie mieszając aż zrobi się gorąca . Wlać wsypać proszek budyniowy .Gotować dalej cały czas mieszając aż budyń zagęści masę , a ta będzie odstawać od ścianek garnka . Zostawić by lekko przestygła . Kiedy rolada ostygnie wyłożyć na nią masą makową .Zrolować . Wstawić do lodówki by masa zastygła . Rozpuszczamy w garnuszku łyżkę masła i 3 łyżki śmietanki .Wrzucić połamaną czekoladę i dodać cukier . Wymieszać by była płynna . Gorącą polewą polewamy roladę. Posypać na gorącą polewę wiórkami kokosowymi i udekorować wg upodobań - orzechami , wiórkami kokosowymi , suszoną żurawiną , rodzynkami , kandyzowaną skórką pomarańczową . Wstawiamy ciasto na trochę do lodówki by polewa zastygła . Dobra rada - po wyjęciu biszkoptu z piekarnika i ułożeniu na papierze posypanym cukrem pudrem ( i zdjęciu papieru na którym się piekł ) warto przykryć go na chwile wilgotną ściereczkę , a dopiero potem go rolować .


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Makowa rolada (strona 1 z 1)  
zewa

zewa
offline

2011-12-27 11:05
I kto tu mówi o oporności do ciast. Nie dość, że cudny ten makowiec to na pewno smaczny. Lubię jak jest dużo maku.
Skomentuj
Oceń:
0
Babciagramolka

Babciagramolka
offline

2011-12-27 11:10
zewa napisał(a):

I kto tu mówi o oporności do ciast. Nie dość, że cudny ten makowiec to na pewno smaczny. Lubię jak jest dużo maku.


Ewciu- to jest ciasto dla ,, opornych " . Piekłam je już wcześniej w formie płaskiej ( pomiędzy dwoma biszkoptami - teraz spróbowałam tak. Też lubie makowce gdzie jest dużo maku . Tu w zasadzie jest mak obłożony na wierzchu biszkoptem - :) . I co ważne leży w lodówce i nie wysycha .
Skomentuj
Oceń:
0
wedith1

wedith1
offline

2011-12-27 11:31
Wygląda smakowicie! Hmmm i jak tu zrzucać kilogramy po świętach jak takie pyszności można zrobić :)
Skomentuj
Oceń:
0
Natala1210

Natala1210
offline

2011-12-27 13:20
Super ta rolada,5!
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Przepisy
Potrawka z kurczaka z porem i kaszą jaglaną Mini pizze z porem Placki z kaszą jaglaną i dynią
Kotleciki z fetą i pomidorową salsą Kopytka z gulaszem Zdrowe  kanapki
Jabłecznik z serem Deserek z jogurtu Obiad z jednej blachy: ziemniaki,kurczak i papryka
Pizza z salami i pieczarkami Pizza z salami i ananasem Ryż z mięsem mielonym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert online

 

Sonda

Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

 
 Czy przygotowujecie słodkości na Halloween?

głosuj
 

Ostatnio komentowane