akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Makowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Makowe, kruche babeczki pieczone w tradycyjnej formie na muffinki. Bardzo smaczne, z dużą ilością nadzienia. Serdecznie polecam!

Makowe babeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowe babeczki

 

 

  • Masa makowa:
  • 170 g maku zmielonego
  • 55 g cukru
  • 40 g rodzynków
  • 15 g orzechów włoskich posiekanych
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów/ aromatu migdałowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżki masła miękkiego
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 roztrzepane jajko

 

  • Dodatkowo:
  • cukier puder do oprószenia

 

Sposób przygotowania:

Makowe babeczki
1. Ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić około 30 minut w lodówce. 2. Masa makowa: Mak zalać wrzątkiem i pozostawić do wystudzenia. Następnie odcisnąć z nadmiaru wody. Dodać do niego wszystkie pozostałe składniki z masy makowej i dobrze wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 2 -3 mm. Szeroką szklanką/ kubkiem wykrawać z ciasta koła. Umieścić je w formie na muffinki wysmarowanej masłem. Dobrze poprzyklejać w dno i boki foremki. Do środka każdej nałożyć kilka łyżeczek masy makowej. Z pozostałego ciasta wyciąć szklanką/ foremką kółka o górnej średnicy gniazd muffinkowych, następnie za pomocą małej foremki wykroić środki kółek.. Kółka umieścić na masie makowej, lekko dociskając, aby ciasta skleiły się ze sobą. Tak przygotowane makowe babeczki piec w 190st.C około 25 minut do zezłocenia. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i pozostawić do lekkiego przestudzenia. Następnie delikatnie wyjąć z formy i wystudzić. Wystudzone babeczki oprószyć cukrem pudrem. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)
Makowe babeczki
Wyklejanie ciasta do foremki na muffinki.
Makowe babeczki
Nakładanie masy makowej na ciasto w formie.