SUPERPRZEPIS

Makowe babeczki

  • 6
  • iziona
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11
Makowe babeczki Więcej zdjęć (4)

Malutkie, bardzo słodkie i bardzo urocze babeczki.

Składniki:

Makowe babeczki

 

  • Krem:
  • 15 dkg margaryny
  • 10 dag chałwy
  • 2 białka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • ciasto:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki maku
  • dodatkowo:
  • kilka łyżek konfitury wiśniowej

 

Sposób przygotowania:

Makowe babeczki
Ciasto: Białka jajek ubić na sztywno z odrobiną soli, następnie dodać cukier i dalej ubijać do uzyskania sztywnej bezy. Kiedy białka są bardzo dokładnie ubite delikatnie połączyć je z żółtkami i następnie z przesianą mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia na sam koniec dodać suchy mak. Ciastem napełnić malutkie foremki do babeczek. Piec około 10 min w temp. 180 st. Po upieczeniu i wystudzeniu wierzch posmarować cienką warstwą konfitury i nałożyć ozdobnie krem po czym całość dowolnie ozdobić.



Krem: Białka jajek wymieszać z cukrem i postawić miskę na garnku z gorącą wodą i mieszać do rozpuszczenia się cukru w tym czasie białka się zagrzeją więc trzeba je wystudzić i zimne ubić na sztywna bezę do bezy dodawać po kawałeczku margarynę i cały czas ucierać w trakcie masa wygląda jak zwarzona, ale nie trzeba się tym przejmować tylko dalej ucierać bo masa połączy się w całość i zgęstnieje do gotowego kremu dodać kakao i rozkruszoną chałwę wszystko dokładnie wymieszać i przed nałożeniem na babeczki schłodzić w lodówce.
Makowe babeczki
po wystudzeniu wierzch posmarować konfiturą
Makowe babeczki
na konfiturę nałożyć ozdobnie schłodzony krem
Makowe babeczki
wierzch babeczek dowolnie ozdobić przed podaniem