Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Makowe babeczki z bananami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babeczki makowe z bananami są kuszące nie tylko dla łasuchów.

Makowe babeczki z bananami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowe babeczki z bananami

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 10 dag cukru pudru
  • 4 jajka
  • 25 dag gotowej masy makowej
  • 15 dag margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Krem
  • 10 dag masła
  • 200 ml mleka
  • 2 łyżki budyniu malinowego
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z czerwonych buraków
  • sok z cytryny
  • aromat
  • owoce do dekoracji

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Makowe babeczki z bananami
Banany obrać, pokroić w krążki, skropić sokiem z cytryny. Masło utrzeć z cukrem pudrem dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie dodać gotową masę makową, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aromat. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z białek i skórkę pomarańczową. Do foremek muffinkowych włożyć po łyżce ciasta, krążku banana i przykryć ciastem do 2/3 wysokości foremek. Ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temp 180 stopni około 20 minut. Upieczone ostudzić. Krem. Z mleka, proszku budyniowego i żółtka ugotować budyń, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo zimny budyń. Pod koniec ucierania dodać sok wyciśnięty z czerwonych buraków lub barwnik spożywczy, przyprawić do smaku dowolnym aromatem i sokiem z cytryny. Krem nałożyć do szprycy i ozdobić babeczki, ułożyć owoce lub inne dodatki.
Makowe babeczki z bananami
Z przygotowanych składników zrobić ucierane ciasto z makiem i skórką pomarańczową
Makowe babeczki z bananami
Do przygotowanych foremek włożyć po łyżce ciasta
Makowe babeczki z bananami
Ułożyc krążki banana i przykryć ciastem do 2/3 wysokości foremki
Makowe babeczki z bananami
Z masła i budyniu utrzeć krem i przyprawić do smaku