karoljarosz

karoljarosz

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Makowe ciasteczka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Idealne na świąteczny stół, kuszą zapachem maku, anyżu, cynamonu, wanilii, miodu. Świetnie skomponują się z innymi domowymi wypiekami.

Makowe ciasteczka Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowe ciasteczka

Ciasto drożdżowe

  • 50 gram drożdży
  • 1 szklanka mleka (zazwyczaj używam 3,2%)
  • 2 łyżeczki masła
  • 2-3 łyżki Cukru kryształu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 sztuki żółtka
  • 3 szklanki mąki pszennej (typ 450)
  • szczypta soli

Masa Makowa

  • 300 gram suchego, mielonego maku
  • 90 gram cukru trzcinowego
  • ok. 30 gram orzechów włoskich
  • 3-4 łyżek rodzynek
  • 1 łyżka posiekanych płatków migdałów
  • 3-4 łyżek kandyzowanej skórki pomarańczy
  • ½ łyżeczka cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonego anyżu
  • ½ łyżeczka olejku migdałowego
  • 2- 3łyżki prawdziwego miodu

Sposób przygotowania:

Makowe ciasteczka
Drożdże przełożyć do miski, zasypać je cukrem  i pozostawić do rozpuszczenia.

Następnie do drożdży dodać 2 żółtka, szczyptę soli, cukier waniliowy i rozmieszać całość łopatką.

Mleko razem z masłem podgrzać, wlać do miski, wymieszać, stopniowo wsypać mąkę. Dokładnie wymieszać.

Posypane mąką ciasto zamknąć dokładnie w misce i wyrobić kilkoma okrężnymi ruchami miską.

Wstawić miskę do ciepłej wody. Czekać aż pokrywa się otworzy, po pierwszym razie pokrywę znów zamknąć. Za trzecim razem ciasto jest gotowe do wałkowania.

Przygotować masę makową. Mak wsypać do rondelka, zalać wrzątkiem, odstawić na kilka minut. Pokroić orzechy i migdały.

Z maku odcedzić pozostałą wodę, przełożyć do miski, dodać cukier, orzechy włoskie, rodzynki, migdały, kandyzowaną skórkę z pomarańczy, łyżeczkę cynamonu, ¼ łyżeczki mielonego anyżu, ½ łyżeczki olejku migdałowego, miód.

Całość dokładnie wymieszać. Kiedy ciasto jest już gotowe, dzielę je na pół, jedną część zostawiam na stolnicy, drugą pozostawiam w misce, która jest umieszczona w wodzie. Wałkuję w okrągły kształt. Tnę jak pizzę na niewielkie trójkąty. Na ciasto daję troszkę nadzienia, zawijam na skos.

Gotowe ciasteczka układam na blaszce wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę do zrumienienia przez ok 10 minut w temperaturze 180 st. C.

Wyjęte z pieca ciasteczka smaruję syropem cukrowym, posypuję cukrem trzcinowym (według uznania - można posypać również migdałami, czy cynamonem lub po prostu oprószyć cukrem pudrem). Ciasteczka gotowe! Smacznego!
Makowe Ciasteczka
Makowe Ciasteczka