Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Makowe ciasto ucierane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto ucierane z makiem jest bardzo popularne i smaczne. Można go przełożyć masą orzechową lub kokosową.

Makowe ciasto ucierane

Składniki:

Makowe ciasto ucierane

 

  • 25 dag maku
  • 25 dag mąki pszennej
  • 25 dag cukru pudru
  • 25 dag masła
  • 5 jajek
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • bakalie

 

Sposób przygotowania:

Makowe ciasto ucierane
Mak sparzyć wrzącą wodą, odcedzić, osączyć na sicie, wsypać na brytfannę, włożyć do ciepłego piekarnika i osuszyć. Białka ubić na sztywną pianę. Masło z cukrem utrzeć do białości dodając stopniowo po 1 żółtku. Następnie wsypać zimny mak, posiekane bakalie, cukier waniliowy i wymieszać. Do masy makowej dodawać białka na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec do suchego patyczka w temp 180 stopni.