Jazzowe Smaki

Jazzowe Smaki

Starszy Kucharz
[Przepisów: 17]

Makowe Gnocchi w waniliowo- rumowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kwintesencja Świąt. Intensywny smak maku, aromatyczny sos pełen wanilii, pomarańczy i rumu a także kremowy smak gnocchi- prawdziwe niebo w gębie. Sprawi, że Świąteczny stół stanie się wyjątkowy i jedyny w swoim rodzaju.

Makowe Gnocchi w waniliowo- rumowym sosie

Składniki:

Makowe Gnocchi w waniliowo- rumowym sosie

Na makowe gnocchi

  • 800 gramów ziemniaków
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 jajko

Na waniliowo- rumowy sos

  • 2,5 szklanki mleka sojowego waniliowego
  • 2 cukry waniliowe
  • 2 łyżki skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • skórka z jednej pomarańczy
  • 4 łyżki ciemnego rumu
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

Makowe Gnocchi w waniliowo- rumowym sosie
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Zalać wodą i zagotować. Następnie posolić i pozostawić na ogniu aż ziemniaki będą całkiem miękkie. Odcedzić, osuszyć. Póki są ciepłe ugnieść na pure. Do ziemniaków dodać mak, jajko i skrobię ziemniaczaną. Wyrobić przy użyciu dłoni, aż masa będzie sprężysta i nie będzie się kleić.

Z masy formować długie ruloniki, które następnie ostrym nożem kroić na niewielkie kluseczki, wielkości kopytek.

Zagotować wodę w dużym garnku. Osolić ją. Kiedy zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i stopniowo wkładać kluseczki. Mieszać drewnianą łyżką, zapobiegając przywarciu do dna. Kiedy wypłyną na wierzch poczekać 2 min. i wyławiać łyżką cedzakową.

Przygotować sos.

W garnku zagrzać mleko sojowe i kokosowe. Dodać cukier waniliowy, skórkę kandyzowaną oraz świeżą. Wymieszać. Następnie w 1/3 szklanki zimnego mleka rozprowadzić 1 łyżkę skrobi ziemniaczanej i dodać do mleka, dobrze wymieszać, zagotować. Dodać rum. Wymieszać i odstawić z ognia.

Odcedzone kluseczki podsmażać na klarowanym maśle na patelni, na złoto z obu stron.

Podawać ułożone na ciepłym waniliowym sosie, posypane skórką pomarańczową.