mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Makowe kokosanki

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Kokosanki z odrobiną maku polecam

Makowe kokosanki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowe kokosanki

 

  • 200 gram wiórków kokosowych
  • 2 jajka
  • 110 dkg cukru zwykłego
  • 5 łyżek maku mielonego
  • Szczypta soli

 

 

Sposób przygotowania:

Makowe kokosanki
Żółtka wbijam do miski, białka osobno. Żółtka ucieram z cukrem na gładką masę. Na końcu dodaję wiórki kokosowe, mak mielony i całość dokładnie mieszam. Białka ubijam osobno z dodatkiem soli na sztywno i dodaję do wiórek. Mieszam i formuję kulki ręką. Wykładam na blaszkę na pergamin i piekę w temperaturze 180 stopni 15-20 minut.
Makowe kokosanki
Żółtka ubite z cukrem na puszysta masę dodany mak i wiórki
Makowe kokosanki
Białka ubite na sztywno z dodatkiem odrobiny soli
Makowe kokosanki
Masa wiórkowo makowa wymieszana dokladnie w misce
Makowe kokosanki
Kokosnaki makwoe kulki uformowane na blaszcze

Tagi:

jajko jajka mak