czarrna

czarrna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 300]

Makowe muffinki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybko i łatwo się je przygotowuje, a kolorowe dekoracje sprawią, że będą się uroczo prezentowały na świątecznym stole.

Makowe muffinki

Składniki:

Makowe muffinki

 

  • 1/2 szklaki zmielonego maku
  • 1 mały jogurt naturalny (200 ml)
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • do dekoracji:
  • polewa czekoladowa
  • posypki

Sposób przygotowania:

Makowe muffinki
Sypkie składniki: mąkę, sodę, cukier i mak wymieszać w misce. Jajko roztrzepać z jogurtem, dodać olej kokosowy i miód. Sypkie składniki wymieszać z płynnymi.

Formę do muffinek natłuścić lub wypełnić papilotkami, napełnić masą i piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni (termoobieg).

Wystudzone babeczki udekorować polewą i kolorowymi posypkami.