Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Makowe orzeszki z orzechowym kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Orzeszki makowe z dodatkiem aromatu migdałowego napełnione orzechowym kremem to rarytas dla podniebienia.

Makowe orzeszki z orzechowym kremem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Makowe orzeszki z orzechowym kremem

 

  • Ciasto:
  • 1,5 szkl mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki mielonego maku
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki śmietany
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • 1 łyżka cukru z ziarenkami wanilii
  • 10 dag cukru pudru
  • Krem orzechowy:
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 5 dag gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki masła orzechowego
  • sok z cytryny
  • Pozostałe składniki:
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Makowe orzeszki z orzechowym kremem
Mąki posiekać z masłem, cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Żółtka z cukrem z wanilią, aromatem i śmietaną utrzeć, połączyć z mąką, dodać mielony mak, zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. Następnie z ciasta utoczyć małe kuleczki, włożyć do foremek i wylepić. Ułożyć na blaszce, wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 12-15 minut, ostudzić.

Krem orzechowy:

Masło z cukrem pudrem utrzeć na puszysty krem dodając stopniowo masło orzechowe i rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Krem przełożyć do szprycy cukierniczej, napełnić zimne orzeszki i zlepiać po 2 razem.

Po wierzchu można oprószyć cukrem pudrem.
Makowe orzeszki z orzechowym kremem
Żółtka wlać do miski, dodać cukier z ziarenkami wanilii i utrzeć.
Makowe orzeszki z orzechowym kremem
Masę z żółtek połączyć z mąką, zagnieść ciasto, schłodzić.
Makowe orzeszki z orzechowym kremem
Ciastem wylepić foremki do orzeszków i upiec w piekarniku.
Makowe orzeszki z orzechowym kremem
Masło utrzeć z cukrem pudrem, płyną czekoladą i masłem orzechowym.
Makowe orzeszki z orzechowym kremem
Napełnić upieczone ciasteczka i posypać cukrem pudrem.