Sandra000

Sandra000

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Makowe pyzy na parze

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyzy na parze to jedno z moich ulubionych letnich dań z dzieciństwa. Pamiętam, jak po całodziennej zabawie na świeżym powietrzu wracałam do domu, a mama serwowała mi puchate, mięciutkie bułeczki z sosem truskawkowym i serkiem waniliowym.

Makowe pyzy na parze Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Makowe pyzy na parze

 

  • Składniki ciasta drożdżowego (A):

 

 

  • Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

 

  • Składniki ciasta ryżowego (B):

 

  • 75 g mąki ryżowej
  • 75 g maki pszennej poznańskiej
  • 50 g białego maku
  • 50 g cukru pudru
  • 75 ml mleka

Sposób przygotowania:

Makowe pyzy na parze
Składniki  ciasta drożdżowego( temperatura pokojowa) mieszam razem i odtawiam w ciepłe miejsce.

Ciasto ryzowe: Oba rodzaje mąki przesiewam i łączę ze sobą dodając stopniowo cukier. Można użyć cukru trzcinowego lub cukru pudru - ten drugi lepiej się rozpuści. Następnie dodaję mleko i mieszam do czasu, aż uzyskam masę o jednolitej konsystencji, bez grudek. Na koniec dodaję biały mak.

Łączę ciasto drożdżowe i ryżowe  i miksuję aż ciasto będzie gładkie.

Odstawiam  w ciepłe miejsce  najlepiej na całą noc.

Po tym czasie dzielę ciasto na części, dłonie zwilżam wodą i  formuję bułeczki.  

Po uformowaniu wszystkich  odstawiam raz jeszcze na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.

Bułeczki układam w parowarze i paruję przez około 20-25 minut.

Następnie delikatnie wyjmuję uważając, by się nie uszkodziły. Polecam posmarować sitko olejem.

Podaję z ulubionymi dodatkami. Smacznego!
Makowe pyzy na parze