Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Makóweczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybkie do przygotowania ciasteczka z ciasta francuskiego.

Makóweczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makóweczki

 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 szklanka maku
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 białko jaja
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Makóweczki
Mak zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy na około godzinę. Następnie odsączamy go i mielimy dwukrotnie. Później łączymy go z białkiem jaja ubitym z cukrem. Ciasto francuskie rozwałkowujemy. Następnie rozsmarowujemy na nim masę makową i zwijamy na kształt rulonu. Rulon kroimy na kawałki, które układamy następnie na papierze do pieczenia. Ciasteczka pieczemy przez około 12- 15 minut w temperaturze 160 stopni.
Makóweczki
Masę makową rozsmarowujemy na cieście francuskim.
Makóweczki
Ciasto po posmarowaniu masą zwijamy w rulon.
Makóweczki
Rulon z makiem kroimy w plasterki o grubości 1,5 cm.
Makóweczki
Ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i pieczemy około 12- 15 minut.

Tagi:

ciasto mak