aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszny domowy makowiec polecam!

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • 0,5 szt cukru waniliowego
  • 1 jajo
  • 9 żółtek
  • 50 dag cukru
  • 1 margaryna
  • 1 łyżka budyniu waniliowego w proszku
  • ¼ szkl oleju
  • Sok z 0,5 szt cytryny
  • 4 krople olejku migdałowego
  • 70 dag mąki
  • 1 ½ łyżki kaszy manny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 22,5 dag margaryny
  • 1 garść krojonych orzechów włoskich
  • 1 garść rodzynek
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kakao
  • 50 dag mielonego maku

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
Proszek do pieczenia i 50 dag mąki pszennej łączymy z całą margaryną i pięcioma żółtkami utartymi z cukrem waniliowym i 3 łyżkami cukru. Robimy ciasto, dajemy do woreczka i schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Resztę mąki pszennej i 12,5 dag margaryny i 12,5 dag cukru zagniatamy. Ciasto dzielimy na pół do jednej dodajemy kakao. Obie schładzamy w lodówce przez 2 godziny. Mak sparzamy i mielimy. Łączymy z pozostałą margaryną i 22 dag cukru, olejem oraz miodem. Dodajemy do niego orzechy, bakalie i podgrzewamy 20 minut, mieszając. Podlewamy ¾ szkl wody. Studzimy. Jajko i resztę żółtek ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Wlewamy do maku. Dodać budyń, kaszę mannę i olejek. Mieszamy. Do formy 25/36 dajemy ciasto- mak- kawałki jasnej i kakaowej kruszonki ( w rękoma rwiemy kawałki). Pieczemy 50 minut w 180 stopniach.