agula30

agula30

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

wilgotny i rozpływa się w ustach

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • BISZKOPT:
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • 1/2 kg maku
  • 1 1/2 szkl. cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1/2 kostki masła
  • 1 łyżka budyniu śmietankowego
  • rodzynki
  • 3 kabłka
  • 1 1/2 łyżki miodu
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Makowiec
MASA MAKOWA: Mak zamoczyć i przekręcić przez maszynkę 2 razy. Cukier puder, żółtka i masło zmiksować. Dodać mak resztę składników i utarte na tarce (grube oczka) jabłka. Wymieszać i wyłożyć na blachę wyłożoną folią. Piec 45 min.
BISZKOPT: ubić pianę z białek dodać cukier, żółtka i wymieszane mąki z proszkiem. Delikatnie wymieszać drewnianą łyżką i wylać do formy na podpieczony mak piec jeszcze 45 min.
Po upieczeniu placek odwrócić tak żeby mak był na wierzchu i udekorować polewą wg uznania.
Smacznego :).