Pati Kuchareczka

Pati Kuchareczka

Szef Kuchni
[Przepisów: 121]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Makowiec pieczemy na złoty kolor.

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • CIASTO
  • przygotować ciasto drożdżowe według własnego przepisu (może być również ciasto kruche)
  • MASA MAKOWA
  • 1 kg maku
  • 10 dag tłuszczu
  • 60 dag cukru
  • olejek migdałowy
  • 4 białka
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Makowiec
Podaje przepis na masę makową: Mak opłucz i sparz. Mocz przez 2 godziny, potem zmiel razem z tłuszczem i cukrem. Dodaj olejek migdałowy i ubitą pianę z 3 białek. Wszystko razem wymieszaj.Rozłoż swoje ulubione ciasto drożdżowe na stolnicy i posmaruj białkiem. Wyłóż masę makową i zwin w struclę. Upiecz na złoty kolor.