Baka9

Baka9

Kuchcik
[Przepisów: 6]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ten makowiec zawsze się uda i co najważniejsze zachwyci podniebienia Twoich gości. PS. Wychodzi najlepszy, gdy pomagają dzieci lub wnuki.

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

 

 

  • Masa makowa:
  • 50 dag maku
  • 1 litr mleka
  • 1 kostka masła
  • 5 jajek
  • 1 mały budyń śmietankowy lub waniliowy
  • ok. 2 szklanki cukru (ilość cukru można regulować zgodnie z upodobaniami)
  • orzechy, figi, morele (w zależności od tego co mamy w spiżarni i co lubimy) - do 30 dag

 

  • Dekoracja w zależności od gustu podniebienia:
  • 1) tradycyjnym lukrem
  • lub
  • 2) czekoladą

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
Pieczenie makowca rozpoczynamy dzień wcześniej wieczorem od zalania wrzącym mlekiem maku. Rano, w dniu następnym odsączamy mleko i mielimy mak trzy razy.
Następnie dodajemy całe jajka (nie zapominając o ich wyparzeniu) i całość mieszamy. W następnej kolejności dodajemy roztopione masło, cukier oraz budyń w proszku.
Na końcu dodajemy bakalie. Jeżeli dodajemy figi, orzechy i morele należy je wcześniej pokroić i sparzyć wrzątkiem. Migdały należy zamoczyć we wrzątku, usunąć skórkę i pokroić. Rodzynki również parzymy wrzątkiem.
Masę makowa mamy przyrządzoną, możemy zabrać się za ciasto.

W pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn z drożdży. Do ciepłego mleka wrzucamy rozkruszone drożdże, cukier i mąkę. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
Do makutry wkładamy masło i cukier. Ucieramy do uzyskania jednolitej kosystencji, następnie dodajemy żółtka. Białek nie wylewamy; pozostawiamy je w osobnym naczyniu, gdyż będą nam potrzebne później. Następnie dodajemy 1/2 szklanki mąki, szczyptę soli oraz śmietankę lub oliwkę. Wlewamy wyrośnięty rozczyn z drożdży i wsypujemy mąkę w takiej ilości, aby ciasto było nie za gęste. Całość posypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia.
Po wyrośnieciu dosypujemy do ciasta mąkę w takiej ilości, aby nie przyklejało się do rąk i stolnicy. Wyrabiamy ciasto, ugniatając przez ok. 10 minut. Tak przygotowane ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkowujemy na grubość 3 mm. Rozwałkowane ciasto smarujemy białkiem i nakładamy równomiernie masę makową. Zwijamy i kładziemy na przygotowaną blachę. Górę makowca smarujemy białkiem i nacinamy ciasto co 10 cm nożem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy.
Po wyjęciu makowca z piekarnika i wystudzeniu dekorujemy ciasto.

Wykorzystując ten przepis można zrobić małę makowczyki; takie, które lubią robić i jeść dzieci.

Życzę udanych rodzinnych wypieków. Smacznego!