Halina07

Halina07

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Domowy makowiec na każdą okazję.

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
CIASTO: Ze wszystkich składników wyrobić jednolite ciasto. Odłożyć kulkę wielkości dłoni.Resztę wyłożyć na wysmarowaną blaszkę. MASA MAKOWA: Suchy mak sparzyć w 2 szkl wrzątku i następnie zmielić 2 razy w maszynce.Dodać do maku rozpuszczone masło i resztę składników.Wymieszać dokładnie i wyłożyć na ciasto. JA OSOBIŚCIE UŻYWAM GOTOWEJ MASY W PUSZCE− ZAJMUJE MNIEJ CZASU, JEST SMACZNA I JEST TAŃSZA (bo mak teraz jest bardzo drogi). Z reszty ciasta roluję cienkie paseczki i robię z tego kratkę. Można też ciasto zamrozić i zetrzeć na wierzch ciasta, na tarce o dużych oczkach. Piec 40 minut w temp.170 stopni C. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.