kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Makowiec

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Lepszy niż w sklepie :) nie tylko na świąteczny stół

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 60ml lekko ciepłego mleka 3,2 %
  • 50g masła lub margaryny roztopionej ale nie gorącej
  • 2 żółtka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka spirytusu spożywczego
  • 6 g cukru waniliowego
  • olej-kilka kropelek

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
Mak parzymy,odcedzamy i studzimy.Mielimy 2 razy.Dodajemy do niego cukier puder,miód,masło,migdały pokrojone w słupki,pokruszone orzechy oraz wcześniej namoczone rodzynki.Wlewamy olejek migdałowy.Trzepiemy białka na sztywna pianę i dodajemy na koniec do masy makowej.+++ Ciasto-najpierw aktywujemy drożdże.Rozprowadzamy je letnim mlekiem i odstawiamy na 1/2 godziny w ciepłe miejsce.Po tym czasie dodajemy resztę składników ciasta,przykrywamy lniana ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia-zostawcie ciasto w spokoju na 2-3 godziny.Nie wiem czemu ale jak się do niego zaglada to nie chce rosnąć :). Kiedy ciasto ładnie wyrośnie rozwałkowujemy je na prostokąt,układamy na lnianej sciereczce i nakładamy na nie masę makową.Potem bardzo ostrożnie zawijamy w ślimaczka (dokładnie tak jak w sklepie)-możemy sobie pomóc ściereczką.Końcówki podwijamy pod spód.Na koniec zawijamy w pergamin leciutko posmarowany olejem.Końcówek nie zawijamy bo ciasto musi mieć troszkę miejsca w trakcie pieczenia.Pieczemy 30-40 minut w 180*C.Smacznego!