pusieczek2@wp.pl

pusieczek2@wp.pl

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 81]

Makowiec

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

smażona masa makowa

Makowiec

Składniki:

Makowiec

 

  • 1biszkopt
  • 1 1/2szkl.maku
  • 3/4szkl.cukru pudru
  • 3jajka
  • 2łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1margaryna
  • bakalie
  • zapach migdałowy

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec
mak sparzony i zmielony(ja miele suchy mak w młynku do kawy) wsypać do garnka z roztopioną margaryną,smażyć 3min ciągle mieszając dodać resztę składników(mąkę ziemniaczaną rozpuścić w niewielkiej ilości wody) i chwilę smażyć ciągle mieszając.Biszkopt przekroić na pół,na jedną połowę wlać gorącą masę makową,rozsmarować i przykryć drugą połową biszkoptu.Górę posypać cukrem pudrem lub polewą