gosiek i edzia

gosiek i edzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 228]

Makowiec 8

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

W moim domu tradycją jest na święta pieczenie makowca z własną przyrządzaną masą makową. Wszystkim bardzo smakuje i jest doskonałym deserem.

Makowiec 8

Składniki:

Makowiec 8

 

Sposób przygotowania:

Makowiec 8
Przyrządź ciasto: Drożdże rozetrzyj z 1 łyżką cukru. Do mąki dodaj wszystkie składniki ciasta oraz drożdże roztarte z cukrem. Wyrób ciasto. Przyrządź masę makową: Mak zalej wrzątkiem i gotuj 30 min. Odsącz wodę i mak przemiel 3 razy. Rozpuść masło, mak i resztę składników masy makowej. Podsmaż 15 min. Do gorącej masy makowej dodaj ubitą pianę z 1 białka.Rozwałkuj ciasto na stolnicy o boku kwadrata ok 40 cm. Rozsmaruj masę makową . Zwijaj w rulon. Piecz ok 45 min.