malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Makowiec bardzo kruchy

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Zawsze bałam się piec makowca, bo wydawało mi się że przepisu są trudne. Do czasu gdy dostałam ten przepis. Jest prosty a ciasto smaczne.

Makowiec bardzo kruchy

Składniki:

Makowiec bardzo kruchy

 

  • ciasto:
  • 1/2 kostki drożdży,
  • 5 szklanek mąki tortowej,
  • szklanka cukru pudru,
  • 7 żółtek,
  • 2/3 litra mleka,
  • 1/2 kostki margaryny.
  • Masa makowa:
  • 3 szklanki ugotowanego maku,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3 łyżki miodu,
  • 3/4 kostki margaryny,
  • 4 białka.

Sposób przygotowania:

Makowiec bardzo kruchy
Drożdże rozpuszczamy w mleku. Następnie dodajemy łyżkę cukru. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie ucieramy żółtka z cukrem. Dodać do tych żółtek rozpuszczone drożdże, mleko, mąkę oraz roztopioną margarynę. Ciasto zagniatamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Mak mielimy dwa razy. Podgrzewamy i dodajemy cukier, miód, margarynę. Studzimy i dodajemy ubite białka. Ciasto drożdżowe należy rozwałkować i wyłożyć masę makową. Zwinąć. Pieczemy makowiec godzinę w temp. 170 stopni. Potem wyłączamy piekarnik aby ciasto doszło.