iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Makowiec bez spodu

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Makowiec wymaga troszkę nakładu pracy, czasu i pieniędzy, ale jest pyszny więc warto się potrudzić i przygotować to ciasto.

Makowiec bez spodu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Makowiec bez spodu

 

  • 40 dag maku
  • 50 dag brzoskwiń z puszki
  • 30 dag cukru
  • 9 jajek
  • 13 dag masła
  • 15 dag bakalii
  • 1/2 opakowania małego proszku do pieczenia
  • 6 łyżek kaszy manny
  • dodatkowo:
  • 20 dag mlecznej czekolady
  • 4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Makowiec bez spodu
Mak opłukać, namoczyć po czym ugotować ( gotujemy do momentu kiedy łatwo będzie nam rozetrzeć w palcach ziarenko) ugotowany mak odcedzić bardzo dokładnie z wody i skręcić przez maszynkę najmniej dwa razy na specjalnym sitku do maku. Brzoskwinie zmiksować na mus. Masło utrzeć z cukrem w trakcie ucierania dodawać po jednym żółtku na zmianę z makiem. Masę makową połączyć z musem brzoskwiniowym, proszkiem do pieczenia i bakaliami takimi jakie lubimy na koniec do masy dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Formę ( 33 cm na 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i wylać do niej przygotowane ciasto. Piec w temp. 180 st około 60 minut po upieczeniu i wystudzeniu ciasto po wierzchu polać rozpuszczoną czekoladą z dodatkiem mleka.
Makowiec bez spodu
Do masy makowej dodać dowolne bakalie.
Makowiec bez spodu
Ciasto przełożyć do uszykowanej formy i upiec.