Makowiec dla zapracowanych

anullka7 - Przepis na: Makowiec dla zapracowanych offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 514
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Makowiec dla zapracowanych
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 13

Osobiście nie lubię gotowej masy makowej,ale to ciacho mi smakuje.:)


trudność: łatwe
czas:

Makowiec dla zapracowanych - SKŁADNIKI:

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1 margaryna Kasia 250 gram
  • 1/4 szklanki cukru
  • zapach cytrynowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • Masa makowa
  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 1 puszka brzoskwiń
  • zapach migdałowy lub cytrynowy
  • Beza
  • 5 białek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Makowiec dla zapracowanych - PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieść ciasto (z jajek dajemy same żółtka!), podzielić na 2 części,jedną większą drugą trochę mniejszą. Mniejszą lekko pod mrozić,wyłożyć blaszkę o wymiarach,40x25 cm, papierem do pieczenia,palcami rozłożyć cienko ciasto. Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem,dodać odsączone na sitku, pokrojone brzoskwinie,dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto,na to ubite białka z odrobiną soli,cukrem i budyniem.Zetrzeć pozostałe ciasto na tarce i posypać na bezę. Piec w 180 ºC około 50 min. Smacznego Polecam bardzo smaczna odmiana makowca,dla zabieganych i nie tylko.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Makowiec dla zapracowanych (strona 1 z 1)  
anullka7

anullka7
offline

2008-12-21 23:18
Małe sprostowanie:)oczywiście ciasto zagniatamy z samymi żółtkami,białka zostawiamy do bezy.
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312
offline

2008-12-22 09:45
No tak, z masą makową zawsze jest szybciej, ale nie ma tego uroku kręcenia maku i nie pachnie jego parzeniem :)
Skomentuj
Oceń:
0
kamila2478

kamila2478
offline

2009-01-31 18:36
chyba spróbuje go zrobić....
Skomentuj
Oceń:
0
Rybka83

Rybka83
offline

2009-04-15 15:40
Jest rewelacyjne!!! Takie proste, a jednocześnie bardzo dobre!!! Warto spróbować polecam!!!
Skomentuj
Oceń:
0
annamaria725

annamaria725
offline

2012-12-22 08:51
Witaj właśnie dziś będę piekła ten makowiec pozdrawiam:)
Skomentuj
Oceń:
0
annamaria725

annamaria725
offline

2012-12-22 21:36
a więc upiekłam ,tylko dodałam polewę i orzechy ale jest super pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
markoz72

markoz72
offline

2013-03-30 18:59
hm. czy tylko ja piekłem to ciasto, zacznę od tego,że jak dodałem śmietanę to wyszło ciasto na naleśniki- więc można bez.Po zrobieniu ciasta część do starcia wkładam do zamrażarki na dobre 2 godziny-łatwiej się ściera zamrożone.Ciasto na spód podpiekam jakieś12-15 minut(całość będzie o wiele lepsza) dopiero dokładam masę(dodaję kandyzowane skórki pomarańczy,orzechy i rodzynki=wychodzi na bogato) i piekę wg. przepisu 50.To detale bo ciasto jest naprawdę świetne i proste do zrobienia(przepis fajnie wszystko objaśnia) nawet dla nowicjusza jak ja
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makowce
Makowiec zawijany Pyszny, domowy makowiec Makowiec na kruchym cieście
Ciasto makowe z brzoskwiniami Makowo- serowe ciasto Makowe z rabarbarem
Makowiec na kruchym cieście Okazyjny makowiec Drożdżowy makownik
Babciny makowiec Roladki makowe w masie serowej Tygrysek- ciasto składane

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

 
 Czy przygotowujesz już pierwsze przetwory?

głosuj
 

Ostatnio komentowane