Makowiec dla zapracowanych

anullka7

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 514
zdjęcia: 1 z 1
Makowiec dla zapracowanych
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 13

Osobiście nie lubię gotowej masy makowej,ale to ciacho mi smakuje.:)


trudność: łatwe
czas:

Makowiec dla zapracowanych - SKŁADNIKI:

  • Ciasto
  • 3 szklanki mąki
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 jajek
  • 1 margaryna Kasia 250 gram
  • 1/4 szklanki cukru
  • zapach cytrynowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
  • Masa makowa
  • 1 puszka gotowej masy makowej
  • 1 puszka brzoskwiń
  • zapach migdałowy lub cytrynowy
  • Beza
  • 5 białek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy bez cukru

Makowiec dla zapracowanych - PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieść ciasto (z jajek dajemy same żółtka!), podzielić na 2 części,jedną większą drugą trochę mniejszą. Mniejszą lekko pod mrozić,wyłożyć blaszkę o wymiarach,40x25 cm, papierem do pieczenia,palcami rozłożyć cienko ciasto. Masę makową wymieszać z ulubionym zapachem,dodać odsączone na sitku, pokrojone brzoskwinie,dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto,na to ubite białka z odrobiną soli,cukrem i budyniem.Zetrzeć pozostałe ciasto na tarce i posypać na bezę. Piec w 180 ºC około 50 min. Smacznego Polecam bardzo smaczna odmiana makowca,dla zabieganych i nie tylko.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Makowiec dla zapracowanych (strona 1 z 1)  
anullka7

anullka7

2008-12-21 23:18
Małe sprostowanie:)oczywiście ciasto zagniatamy z samymi żółtkami,białka zostawiamy do bezy.
Skomentuj
Oceń:
0
Magdusia1312

Magdusia1312

2008-12-22 09:45
No tak, z masą makową zawsze jest szybciej, ale nie ma tego uroku kręcenia maku i nie pachnie jego parzeniem :)
Skomentuj
Oceń:
0
kamila2478

kamila2478

2009-01-31 18:36
chyba spróbuje go zrobić....
Skomentuj
Oceń:
0
Rybka83

Rybka83

2009-04-15 15:40
Jest rewelacyjne!!! Takie proste, a jednocześnie bardzo dobre!!! Warto spróbować polecam!!!
Skomentuj
Oceń:
0
annamaria725

annamaria725

2012-12-22 08:51
Witaj właśnie dziś będę piekła ten makowiec pozdrawiam:)
Skomentuj
Oceń:
0
annamaria725

annamaria725

2012-12-22 21:36
a więc upiekłam ,tylko dodałam polewę i orzechy ale jest super pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
markoz72

markoz72

2013-03-30 18:59
hm. czy tylko ja piekłem to ciasto, zacznę od tego,że jak dodałem śmietanę to wyszło ciasto na naleśniki- więc można bez.Po zrobieniu ciasta część do starcia wkładam do zamrażarki na dobre 2 godziny-łatwiej się ściera zamrożone.Ciasto na spód podpiekam jakieś12-15 minut(całość będzie o wiele lepsza) dopiero dokładam masę(dodaję kandyzowane skórki pomarańczy,orzechy i rodzynki=wychodzi na bogato) i piekę wg. przepisu 50.To detale bo ciasto jest naprawdę świetne i proste do zrobienia(przepis fajnie wszystko objaśnia) nawet dla nowicjusza jak ja
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Makowce
Świąteczna rolada makowa Ciasto z masą orzechową i makowa Ciasto migdałowo-makowe
Roladki makowe w masie serowej Ciasto kruche z makiem Makowiec kolorowy
Ciasto makowo-kokosowe z delicjami Ciasto makowo - budyniowe Makowiec z kaszą manną
Makowiec zwijany Zakręcony makowiec Makowiec wg Zub3r'a

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex Konkurs - Podróż kulinarna z Hortex

    Zapraszamy do udziału w konkursie Hortex! Przygotuj potrawę inspirowaną kuchnią polską (mazowiecką, kaszubską, wielkopolską lub śląską). Do wygrania jest robot Kitchen Aid w wybranym przez Ciebie kolorze oraz 5 nagród dodatkowych - nóż uniwersalny 20cm Fiskars Functional Form.

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane