misia53

misia53

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 345]

Makowiec do góry nogami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Do ciasta tego można użyć gotowej masy makowej

Makowiec do góry nogami

Składniki:

Makowiec do góry nogami

 

  • Masa makowa:
  • 1/2 kg maku
  • 30 dkg cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 l wrzącej wody

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 20 dkg cukru
  • 20 dkg mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Makowiec do góry nogami
Mak zemleć,wsypać do wrzątku,dodać cukier masło miód i wymieszać.Gdy masa ostygnie dodać całe jaja ponownie wymieszać i wlać do formy.Przygotować ciasto biszkoptowe i wlać na mak,upiec. Po upieczeniu ciasto odwraca się makiem do góry i polewa polewą.