Makowiec - idealne ciasto na Boże Narodzenie

Makowiec to idealny deser na święta. Zobacz przepis na tradycyjny, zawijany makowiec.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Makowiec - idealne ciasto na Boże Narodzenie
 Przepis na 2 szt. (16 porcji):

- 50 dag mąki 

- 1/4 szklanki cukru 

- 4 dag drożdży 

- 3/4 szklanki letniego mleka 

- 3 żółtka 

- 5 dag rozpuszczonego masła 

- łyżka oleju 

- szczypta soli 

- skórka otarta z cytryny 

Masa: 

- 40 dag maku 

- 3 szklanki mleka 

- 10 dag płynnego miodu 

- 2 żółtka 

- jajko 

- po 5 dag rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej 

- 10 dag posiekanych orzechów włoskich 

 Sposób wykonania:

1. Mąkę przesiej do miski. Drożdże wymieszaj z mlekiem, łyżką cukru i mąki. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce. Żółtka ubij z resztą cukru, dodaj do mąki  z drożdżami, masłem, olejem, skórką cytrynową i wyrób ciasto. Przykryj i odstaw na godzinę. 

2. Mak zalej mlekiem, gotuj ok. 40 minut, osącz na sicie, zmiel dwa razy w maszynce o drobnych oczkach. Wymieszaj z płynnym miodem, żółtkami, białkiem oraz bakaliami. 

3. Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Ułóż na papierze do pieczenia, rozwałkuj na prostokąt grubości 5 mm. Posmaruj placki dodatkowym białkiem i rozłóż masę makową. Pomagając sobie papierem, zwiń ciasto w rolady. Owiń luźno w papier, ułóż na blasze i odstaw na kolejne 30 min. Piecz ok. 50 min (195 st.). Odstaw do ostudzenia. Odwiń z papieru. 

Źródło: Pani domu