edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

SUPERPRZEPIS

Makowiec japoński bezglutenowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Bezglutenowa wersja tego popularnego ciasta w tym roku zagościła na moim świątecznym stole, i żaden z gości nie domyślił się, że to special edition :)

Makowiec japoński bezglutenowy

Składniki:

Makowiec japoński bezglutenowy

 

  • SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 24 CM:
  • 20 dag suchego mielonego maku
  • 300 ml mleka kokosowego – u mnie domowej roboty
  • 15 dag cukru trzcinowego nierafinowanego
  • 12 dag miękkiego masła
  • 4 łyżki płynnego miodu – u mnie nawłociowy
  • 10 dag suchej kaszki kukurydzianej
  • 1 łyżka mielonego złocistego siemienia lnianego
  • 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
  • 4 duże jajka
  • szczypta soli
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 5 dag rodzynek
  • 10 dag łuskanych orzechów laskowych
  • 40 dag jabłek startych na dużych oczkach
  • sok z cytryny
  • mąka kukurydziana i masło do tortownicy

Sposób przygotowania:

Makowiec japoński bezglutenowy

ETAP 1:

Makowiec japoński bezglutenowy
Mielony mak zalać mlekiem kokosowym i powoli gotować.

Tortownicę wysmarować masłem i oprószyć mąka kukurydzianą. Jeśli tortownica nie jest idealnie szczelna, warto dno wyłożyć kawałkiem papieru do pieczenia i przyciąć go obręczą, a wysmarować i oprószyć tylko boki.
Mak zalać w rondelku kokosowym mlekiem i na wolnym ogniu gotować do całkowitego wchłonięcia płynu (ok. 15-20 minut – trzeba pilnować).
Odstawić do wystudzenia.

ETAP 2:

Makowiec japoński bezglutenowy
Rodzynki, żurawinę i orzechy wymieszać z kaszką kukurydzianą, proszkiem i siemieniem.

Orzechy laskowe uprażyć na patelni i otrzeć ze skórki w ściereczce, grubo posiekać.
Suszoną żurawinę i rodzynki przelać wrzątkiem, osączyć.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na dużych oczkach i od razu skropić sokiem z cytryny.
Kaszkę kukurydzianą, siemię i proszek do pieczenia wymieszać i połączyć z bakaliami i orzechami.

ETAP 3:

Makowiec japoński bezglutenowy
Do utartego z cukrem masła porcjami dodać ostudzony mak.

Oddzielić żółtka od białek.
Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i miodem.
Nie przerywając ucierania dodać pojedynczo żółtka, a następnie porcjami wystudzony mak (na małych obrotach, bo pryska na wszystkie strony).

ETAP 4:

Makowiec japoński bezglutenowy
Do masy dodać bakalie, a następnie utarte jabłka.

Nadal na małych obrotach połączyć z bakaliami i z jabłkami.

ETAP 5:

Makowiec japoński bezglutenowy
Ubita pianę delikatnie dodać do masy.

Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie, przy pomocy łopatki wymieszać z masą makową.

ETAP 6:

Makowiec japoński bezglutenowy
Masę przełożyć do tortownicy.

Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać powierzchnię.

ETAP 7:

Makowiec japoński bezglutenowy
Upieczone ciasto.

Piec w temperaturze 180 stopni (160 z termo obiegiem) przez około 60-70 minut.

ETAP 8:

Makowiec japoński bezglutenowy
Swoje ciasto ozdobiłam kolorowym lukrem cukrowym, cukrowymi gwiazdkami i groszkiem.

Po wystudzeniu wyjąć z formy i ozdobić w dowolny sposób.