jovi

jovi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 436]

Książka Kucharska: Ciasta bożonarodzeniowe

Makowiec kremowy

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Puszysty, jasny biszkopt i biszkopt makowy połączone delikatną czekoladową pianką, oblane mleczną, czekoladową polewą:)

Makowiec kremowy

Składniki:

Makowiec kremowy

 

  • CIASTO I
  • 4 jaja
  • 3 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki cukru kryształu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • CIASTO II
  • 6 jaj
  • 30 dag maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • ½ kostki margaryny
  • 30 dag jabłek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżeczki aromatu migdałowego

 

  • MASA
  • 3 jaja
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 kostka masła
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżka kakao

 

  • POLEWA
  • 1 czekolada mleczna
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki mleka pełnotłustego

 

Sposób przygotowania:

Makowiec kremowy
Z przepisu na ciasto I, żółtka oddzielić od białek, a potem białka ubić na sztywną pianę, kolejno dodając cukier i żółtka. Ubijać, aż składniki się połączą, a na końcu dodać budyń z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać.Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec około 15-20 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka i pozostawić do ostygnięcia.Z przepisu na ciasto II, żółtka oddzielić od białek, a mak sparzyć w mleku lub w wodzie i skręcić dwukrotnie przez maszynkę. Jabłka zetrzeć na tarce z małymi oczkami, jeśli są zbyt soczyste lekko odcisnąć z soku.Margarynę utrzeć, a następnie dodawać do niej po łyżce cukru i jednym żółtku, aż do wyczerpania składników. Do utartej masy dodawać stopniowo mak, ciągle ucierając, potem starte jabłka, proszek do pieczenia, olejek migdałowy, a na koniec dodać ubitą na sztywno pianę z białek i lekko wymieszać łyżką.Tak przygotowane ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia formy, równej rozmiarem poprzedniego ciasta i piec około 30 minut w temperaturze 180°C, do suchego patyczka i pozostawić do ostygnięcia. Z przepisu na masę, na parze ubić 3 jajka z 3 łyżkami cukru (tak żeby garnek nie dotykał wody). Kiedy masa będzie ciepła (sprawdzić), przenieść ją do garnka z zimną wodą, cały czas ubijając, a na garnek z ciepłą wodą położyć rondelek z czekoladą, aby rozpuszczała się w międzyczasie, dodając do niej aromat migdałowy. Następnie masło rozkręcić i dodawać do niego po łyżce ubitej, zimnej jajecznej pianki (na najmniejszych obrotach miksera), a pod koniec ubijania masy, dodać rozpuszczoną czekoladę i kakao. Na upieczone ciasto biszkoptowe I wyłożyć kremową masę, na krem ciasto makowe II spodem do góry, a na końcu oblać wierzch placka polewą czekoladową wykonaną z rozpuszczonej czekolady z mlekiem i masłem.