Makowiec na biszkopcie

lena

Szef Kuchni
Przepisy: 53
Makowiec na biszkopcie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Makowiec - Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, margarynę, wymieszać z makiem, rodzynkami,orzechami, olejkiem, miodem i pianą z białek.


trudność: łatwe
czas:

Makowiec na biszkopcie - SKŁADNIKI:

  • Ciasto makowca:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowa makowca:
  • 50 dkg maku mielonego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 10 dkg rodzynek
  • olejek migdałowy
  • 10 dkg orzechów włoskich posiekanych
  • Ponadto:
  • polewa czekoladowa

Makowiec na biszkopcie - PRZYGOTOWANIE:

Na masę makowca: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, margarynę, wymieszać z makiem, rodzynkami,orzechami, olejkiem, miodem i pianą z białek. Wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

Na biszkopt makowca: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i nie przerywając ubijania dodać olej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie (trzymając za brzegi folii) na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem a mak na wierzchu. Polać makowiec polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Makowiec na biszkopcie (strona 1 z 1)  
elutka

elutka

2008-12-15 00:07
swojski najlepszy
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

zuzanna
gość

2008-12-23 19:10
zabardzo maku
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ewelina
gość

2008-12-23 19:12
doskonały
Skomentuj
Oceń:
0
ptysiek

ptysiek

2009-12-17 20:59
A czy można użyć gotowej Masy makowej .Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
maja1982

maja1982

2010-04-06 13:32
Ja robiłam w te świeta z masą makową już gotową i wyszło naprawdę dobre. Z mas makowych mogę polecić Helio. Jest aromatyczna i co ważne gęsta, więc nie wypływa z ciasta. Masa już jest z bakaliami, więc dodatkowo oszczędzam:)
Skomentuj
Oceń:
0
daktylka86

daktylka86

2010-12-27 04:23
Pycha moje pierwsze ciasto wyszło pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Torcik fasolowy z bitą śmietaną Zawijane bułeczki cynamonowe z sosem karmelowym Chałka z czekoladą i kruszonką
Sernik z bananowym shake i pianką milky way Serniczek z delikatnym posmakiem owoców borówki Sernik kawowy na herbatnikach
Piernik świąteczny Krucha tarta z kremem waniliowym Cielaczek z wiśniami
Sernik z kruszonką Tiramisu z bitą śmietaną Drożdżowa gwiazda z aromatycznymi nadzieniami

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs -  Soki marzeń z sokowirówką Philips Konkurs - Soki marzeń z sokowirówką Philips

    Owocowe i warzywne, słodkie i kwaśne, kolorowe i energetyzujące takie właśnie są soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców. Zapewniają zdrowie, piękny wygląd i wysoką odporność. Jakie są Wasze wymarzone kompozycje sokowe? Podzielcie się z nami swoimi pomysłami!

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Sonda

Jaką zupę lubisz najbardziej?

 
 Jaką zupę lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane