Makowiec na biszkopcie

lena - Przepis na: Makowiec na biszkopcie offline

Szef Kuchni
Przepisy: 53
Makowiec na biszkopcie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Makowiec - Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, margarynę, wymieszać z makiem, rodzynkami,orzechami, olejkiem, miodem i pianą z białek.


trudność: łatwe
czas:

Makowiec na biszkopcie - SKŁADNIKI:

  • Ciasto makowca:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowa makowca:
  • 50 dkg maku mielonego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 10 dkg rodzynek
  • olejek migdałowy
  • 10 dkg orzechów włoskich posiekanych
  • Ponadto:
  • polewa czekoladowa

Makowiec na biszkopcie - PRZYGOTOWANIE:

Na masę makowca: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, margarynę, wymieszać z makiem, rodzynkami,orzechami, olejkiem, miodem i pianą z białek. Wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

Na biszkopt makowca: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i nie przerywając ubijania dodać olej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie (trzymając za brzegi folii) na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem a mak na wierzchu. Polać makowiec polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Makowiec na biszkopcie (strona 1 z 1)  
elutka

elutka
offline

2008-12-15 00:07
swojski najlepszy
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

zuzanna
gość

2008-12-23 19:10
zabardzo maku
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ewelina
gość

2008-12-23 19:12
doskonały
Skomentuj
Oceń:
0
ptysiek

ptysiek
offline

2009-12-17 20:59
A czy można użyć gotowej Masy makowej .Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
maja1982

maja1982
offline

2010-04-06 13:32
Ja robiłam w te świeta z masą makową już gotową i wyszło naprawdę dobre. Z mas makowych mogę polecić Helio. Jest aromatyczna i co ważne gęsta, więc nie wypływa z ciasta. Masa już jest z bakaliami, więc dodatkowo oszczędzam:)
Skomentuj
Oceń:
0
daktylka86

daktylka86
offline

2010-12-27 04:23
Pycha moje pierwsze ciasto wyszło pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Biszkopt z malinami i galaretką Kruche ciasto kokosowo - porzeczkowe Ciasto z malinami na zimno bez pieczenia
Ciasto podwójnie malinowe Tarta na słodko z cukinią Drożdżowy placek z owocami
Cukiniowe ciasto z wiśniami Ciasto-pianka z owocami Torcik kawowy na zimno
Owocowy tort z biszkoptami Drożdżowe bułeczki z jagodami Rolada z jagodowym nadzieniem

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni Konkurs - Multipomoc w Twojej kuchni

    Przygotowanie pełnowartościowego dania zazwyczaj wymaga sporej ilości czasu. Jednak zamiast kilkugodzinnego stania przy kuchni można wyręczyć się wielofunkcyjnym urządzeniem - Multicooker. Chcielibyście mieć taką pomoc w swojej kuchni? Weźcie udział w naszym konkursie! Do wygrania rewelacyjne Muliticookery!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

 
 Twój ulubiony wakacyjny przysmak to:

głosuj
 

Ostatnio komentowane