Makowiec na biszkopcie

lena - Przepis na: Makowiec na biszkopcie offline

Szef Kuchni
Przepisy: 53
Makowiec na biszkopcie
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 4

Makowiec - Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, margarynę, wymieszać z makiem, rodzynkami,orzechami, olejkiem, miodem i pianą z białek.


trudność: łatwe
czas:

Makowiec na biszkopcie - SKŁADNIKI:

  • Ciasto makowca:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oleju
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowa makowca:
  • 50 dkg maku mielonego
  • 3 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 10 dkg rodzynek
  • olejek migdałowy
  • 10 dkg orzechów włoskich posiekanych
  • Ponadto:
  • polewa czekoladowa

Makowiec na biszkopcie - PRZYGOTOWANIE:

Na masę makowca: Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miód, margarynę, wymieszać z makiem, rodzynkami,orzechami, olejkiem, miodem i pianą z białek. Wyłożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową i piec około 40 minut w temperaturze 180-200 stopni C.

Na biszkopt makowca: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Dodać żółtka i nie przerywając ubijania dodać olej, mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Na upieczoną warstwę makową wylać ciasto, wstawić do piekarnika i piec jeszcze 20 minut. Upieczone i wystudzone ciasto przełożyć delikatnie (trzymając za brzegi folii) na tacę, tak aby biszkopt był pod spodem a mak na wierzchu. Polać makowiec polewą czekoladową i posypać posiekanymi orzechami.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Makowiec na biszkopcie (strona 1 z 1)  
elutka

elutka
offline

2008-12-15 00:07
swojski najlepszy
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

zuzanna
gość

2008-12-23 19:10
zabardzo maku
Skomentuj
Oceń:
0
Gość

ewelina
gość

2008-12-23 19:12
doskonały
Skomentuj
Oceń:
0
ptysiek

ptysiek
offline

2009-12-17 20:59
A czy można użyć gotowej Masy makowej .Pozdrawiam
Skomentuj
Oceń:
0
maja1982

maja1982
offline

2010-04-06 13:32
Ja robiłam w te świeta z masą makową już gotową i wyszło naprawdę dobre. Z mas makowych mogę polecić Helio. Jest aromatyczna i co ważne gęsta, więc nie wypływa z ciasta. Masa już jest z bakaliami, więc dodatkowo oszczędzam:)
Skomentuj
Oceń:
0
daktylka86

daktylka86
offline

2010-12-27 04:23
Pycha moje pierwsze ciasto wyszło pyszne
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Słoneczny sernik dyniowy Królewiec mojej mamy Rolada z dynią i jabłkiem
Pyszna karpatka Eli Sernik czekoladowy Ciasto serowy domek
Kosmiczne ciasto szpinakowe Ciasto z herbatą matcha i jabłkami Truskawkowy obłoczek
Murzynek z budyniem i biszkoptami Ciasto dwukolorowe z posypką z orzeszków Wedlowski przekładaniec wg S. Anastazji

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane