PATI197799

PATI197799

Starszy Kucharz
[Przepisów: 26]

Makowiec na biszkopcie

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Taki makowiec zawsze przyrządza moja mama na święta

Makowiec na biszkopcie

Składniki:

Makowiec na biszkopcie

 

  • na biszkopt:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki oleju
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

  • polewa:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na biszkopcie
Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać żółtka ciągle ubijając.Na koniec dodać olej. Wymieszać razem mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Dodawać do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Masa: Mak zalać wrzącą wodą, po 20 minutach zagotować i odstawić do wystygnięcia. Zemleć 2 razy przez maszynkę na bardzo drobnych oczkach. Dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, jajka i zapach migdałowy , dokładnie wymieszać. W rondelku rozpuścić margarynę, stopniowo dodawać masę makową, gotować tak długo aż dobrze zgęstnieje. Biszkopt przekroić na pół, na 1 placek wyłożyć masę makową, Przykryć drugim plackiem.Przygotować polewę: Margarynę, cukier, wodę i kakao zagotować. Gotować na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawić do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Ciepłą polewą polać placek, udekorować orzechami.