Danuta Prorok

Danuta Prorok

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 982]

Makowiec na biszkopcie 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makowca można dekorować również bakaliami.

Makowiec na biszkopcie 2

Składniki:

Makowiec na biszkopcie 2

 

  • biszkopt:
  • 5 jajek
  • szklanka mąki pszennej
  • szklanka cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa makowa:
  • 30 dag suchego maku
  • szklanka cukru
  • margaryna
  • 4 jajka
  • olejek migdałowy
  • bakalie
  • polewa czekoladowa, wiórka kokosowe

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na biszkopcie 2
Białka ubić na sztywną pianę, dodawać po jednym żółtku dalej ubijać na końcu, wsypać, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wlać do blaszki wysmarowanej tłuszczem, upiec biszkopt. Maka sparzyć, przekręcić przez maszynkę do mięsa trzy razy. Mak utrzeć z jajkami. Margarynę zagotować z cukrem, włożyć mak i dalej gotować. Dodać olejek i bakalie. Masę ostudzić. Biszkopt przekroić na pół, posmarować masą makową, przykryć drugą częścią. Wierzch polać polewą.