Makowiec na cieście biszkoptowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z ubitych białek. Całość dokładnie wymies

Makowiec na cieście biszkoptowym

Składniki:

Makowiec na cieście biszkoptowym

 

  • Biszkopt:
  • 3 jajka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa makowa:
  • 15 dag margaryny,
  • 25 dag zmielonego maku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 10 dag rodzynków,
  • 4 jabłka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 5 łyżek kaszy manny.

Sposób przygotowania:

Makowiec na cieście biszkoptowym
Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i pianę z ubitych białek. Całość dokładnie wymieszać.

Masa makowe: margarynę rozpuścić na małym ogniu, ostudzić. Jajka ubić z cukrem. Rodzynki sparzyć, a jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn o dużych otworach. Dodać zmielony mak, kasze mannę i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki połączyć.

Blaszkę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Do blaszki wyłożyć masę makową. Piec w średnio nagrzanym piekarniku około 25-30 minut. Po tym czasie na wierzch wlać ciasto biszkoptowe i piec jeszcze około 20 minut.

Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto odwrócić tak, aby spód ciasta był biszkoptowy, a masa makowa była na wierzchu, posypać cukrem pudrem lub polać dowolną polewą.