Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Makowiec na kruchym cieście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Szybkie w przygotowaniu i bardzo smaczne ciasto z makiem na kruchym cieście. Idealne do porannej kawy.

Makowiec na kruchym cieście Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec na kruchym cieście

 

  • Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 5 dag margaryny
  • 5 dag masła
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa makowa:
  • 1 puszka masy makowej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 op cukru waniliowego

 

Sposób przygotowania:

Makowiec na kruchym cieście
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dokładnie łączę z masłem i margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto. Następnie dzielę je na dwie równe części. Jedną część ciasta owijam w folię i wkładam do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Masę makową wyjmuję z puszki. Dodaję jajko, żółtko i cukier waniliowy. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję. Na wierzchu ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Piekę około 55-60 minut w temperaturze 170 stopni.
Makowiec na kruchym cieście
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dokładnie łączę z masłem i margaryną. Dodaję pozostałe składniki i zagniatam ciasto
Makowiec na kruchym cieście
Następnie dzielę je na dwie równe części. Jedną część ciasta owijam w folię i wkładam do zamrażalnika. Pozostałe ciasto rozwałkowuję i wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Makowiec na kruchym cieście
Masę makową wyjmuję z puszki. Dodaję jajko, żółtko i cukier waniliowy. Dokładnie łączę wszystkie składniki. Masę wykładam na ciasto na blaszce. Wyrównuję.
Makowiec na kruchym cieście
Na wierzchu ścieram na tarce o dużych oczkach ciasto z zamrażalnika. Piekę około 55-60 minut w temperaturze 170 stopni.