Anusia

Anusia

Szef Kuchni
[Przepisów: 27]

makowiec na kruchym spodzie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

makowiec palce lizać

makowiec na kruchym spodzie

Składniki:

makowiec na kruchym spodzie

 

  • 40 dag mąki krupczatki
  • 30 dag masła
  • 40 dag cukru pudru
  • 2 puszki gotowej masy makowej
  • sok z 1/3 cytryny
  • szklanka posiekanych bakalii: kandyzowanej skórki pomarańczowej, rodzynków, migdałów, orzechów włoskich

 

Sposób przygotowania:

makowiec na kruchym spodzie
Mąkę, masło i 40 dag cukru pudru posiekać nożem i zagnieść gładkie ciasto. Włożyć je na 30 minut do lodówki. Blachę wyłożoną papierem do pieczenia wylepić schłodzonym ciastem, nakłuć je widelcem i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C. Wyjąć podpieczone ciasto, rozłożyć na nim równomiernie masę makową i zapiekać razem następne 15–20 minut. Zrobić lukier 40 dag cukru pudru utrzeć z cytrynowym sokiem. Wyjęte z piekarnika ciasto, po przestygnięciu, polać lukrem i posypać bakaliami.