Justyna92

Justyna92

Złoty Ekspert
[Przepisów: 951]

Makowiec przekładany

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Makowiec przekładany masą jabłkową i masą czekoladową. Najlepszy jest gdy poleży dzień lub dwa i przejdzie smakami.

Makowiec przekładany Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec przekładany

Biszkopt:

  • 12 jaj
  • 22,5 dag margaryny
  • 30 dag cukru pudru
  • 15 dag miodu płynnego
  • 1,5 łyżeczki kakao
  • 45 dag maku
  • 6 łyżek mąki
  • 1,5 łyżeczki sody

Jabłka

  • 1,20 kg jabłek
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • Cukier do smaku

Masa

  • 1 czekolada mleczna
  • 1 margaryny
  • Cukier puder do smaku

Sposób przygotowania:

Makowiec przekładany
Biszkopt makowy: Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka i resztę składników. Białka ubijamy i mieszamy z ciastem. Ciasto przelewamy do 3 blach i pieczemy 30 minut w temp 180 stopniach.

Jabłka: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach , dusimy 45 minut.

Na końcu słodzimy i wsypujemy suchą galaretkę mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do ostudzenia.Masa: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej , studzimy, Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodajemy czekoladę i ucieramy.

Przełożenie: Ciasto - masa czekoladowa - ciasto - jabłka- ciasto - polewa. 
Makowiec przekładany
Margarynę utrzeć z cukrem dodać żółtka i resztę składników
Makowiec przekładany
Białka ubijamy i mieszamy z ciastem . Pieczemy
Makowiec przekładany
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodajemy czekoladę i ucieramy.
Makowiec przekładany
Na pierwsze ciasto nakładamy masę czekoladową przykrywamy ciastem i smarujemy jabłkami