zuzi

zuzi

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 174]

Makowiec sułtański

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Dla kogoś kto lubi dużo maku :-)

Makowiec sułtański

Składniki:

Makowiec sułtański

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 25 dag cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • 2 szklanki suchego maku
  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 20 dag bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach migdałowy

Sposób przygotowania:

Makowiec sułtański

CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto.Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce. MASA MAKOWA: Mak sparzyć i zemleć.Białka ubić z cukrem,dodać zółtka i pozostałe składniki.Dobrze wymieszać. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę,wyłożyć na nią mak i przykryć drugą częścią ciasta.Piec w temp.180*C przez ok.30-40 min.(Wierzch ciasta musi być zrumieniony).Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca: