Makowiec sułtański

Ciasta « poprzedni | następny »
zuzi - Przepis na: Makowiec sułtański offline

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 174
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Makowiec sułtański
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Dla kogoś kto lubi dużo maku :-)


trudność: łatwe
czas:

Makowiec sułtański - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 25 dag cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • 2 szklanki suchego maku
  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 20 dag bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach migdałowy

Makowiec sułtański - PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto.Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce. MASA MAKOWA: Mak sparzyć i zemleć.Białka ubić z cukrem,dodać zółtka i pozostałe składniki.Dobrze wymieszać. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę,wyłożyć na nią mak i przykryć drugą częścią ciasta.Piec w temp.180*C przez ok.30-40 min.(Wierzch ciasta musi być zrumieniony).Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Makowiec sułtański (strona 1 z 1)  
zuzi

zuzi
offline

2010-01-07 12:34
Ja zrobiłam go akurat w wersji zwijanej.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Ciasto z jabłkami i płatkami migdałów Zielone ciasto z galaretką Skubaniec z jabłkami
Tort a la sernikowy Sernik z mlekiem i brzoskwiniami Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami
Ciasto z prince polo Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami Sernik Izaura - trzy kolory
Szarlotka ulubiona Chałka z foremki Pikantny sernik Eli z grzybami leśnymi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane