Makowiec sułtański

Ciasta « poprzedni | następny »
zuzi

Arcymistrz Kuchni
Przepisy: 174
zdjęcia: 1 z 1
Makowiec sułtański
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Dla kogoś kto lubi dużo maku :-)


trudność: łatwe
czas:

Makowiec sułtański - SKŁADNIKI:

  • CIASTO:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 6 żółtek
  • 25 dag cukru
  • 1 kostka margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • MASA MAKOWA:
  • 2 szklanki suchego maku
  • 5 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 20 dag bakalii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • zapach migdałowy

Makowiec sułtański - PRZYGOTOWANIE:

CIASTO: Wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto.Podzielić na dwie części i schłodzić w lodówce. MASA MAKOWA: Mak sparzyć i zemleć.Białka ubić z cukrem,dodać zółtka i pozostałe składniki.Dobrze wymieszać. Jedną część ciasta wyłożyć na blachę,wyłożyć na nią mak i przykryć drugą częścią ciasta.Piec w temp.180*C przez ok.30-40 min.(Wierzch ciasta musi być zrumieniony).Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Makowiec sułtański (strona 1 z 1)  
zuzi

zuzi

2010-01-07 12:34
Ja zrobiłam go akurat w wersji zwijanej.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Rolada z mascarpone i truskawkami Orkiszowe ciasto jogurtowe z brzoskwiniami Szarlotka migdałowa
Jabłkowe ciasto sypane Szybkie serniczki Mamina szarlotka
Sernik z wiśniami i bezą Chatka Baby Jagi Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną
Babka na białkach z żurawiną Drożdżowa strucla orzechowa Szarlotka na kruchym cieście

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane