basia216

basia216

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 153]

Makowiec Teresa bez spodu

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ciasto na które przepis dostała moja mama 13 kwietnia 1990 roku(to był piątek:))

Makowiec Teresa bez spodu

Składniki:

Makowiec Teresa bez spodu

 

  • 1/4 kg maku
  • 2 szklanki mleka
  • 1 paczka masła
  • 1 szklanka cukru
  • 6 żółtek
  • 3/4 kg jabłek
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki skórki pomarańczowej
  • 1 olejek migdałowy
  • 6 łyżek kaszy manny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady.

Sposób przygotowania:

Makowiec Teresa bez spodu
Żółtka utrzeć z masłem, dodać mak (zaparzony wrzącym mlekiem i zmielony przez maszynkę), utarte na tarce na grubych oczkach jabłka, posiekane orzechy włoskie, sparzone rodzynki oraz skórkę pomarańczową, olejek migdałowy, kaszę mannę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszać. Na końcu dodać ubitą pianę z białek i lekko wymieszać. Wyłożyć na blachę i upiec przez godzinę w temperaturze 180 stopni C. Wystudzić i polać stopioną czekoladą.