lola11992

lola11992

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 622]

Makowiec w drożdżowym cieście wiedeńskim

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczny makowiec.. Smacznego!

Makowiec w drożdżowym cieście wiedeńskim

Składniki:

Makowiec w drożdżowym cieście wiedeńskim

 

  • CIASTO:
  • 80 dag mąki
  • 28 dag margaryny
  • 10 dag drożdży
  • 2 jajka
  • mleko
  • sól
  • 8 dag cukru pudru
  • 20 dag cukru
  • 6 żółtek
  • MASA MAKOWA:
  • 40 dag maku
  • 1 szklanka cukru
  • 5 białek
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki masła
  • 1 olejek migdałowy
  • bakalie ( rodzynki, migdały, orzechy)
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego

 

  • 1 żółtko do posmarowania ciasta

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec w drożdżowym cieście wiedeńskim
CIASTO: Wykonanie ciasta jest dwudniowe. I DZIEŃ: Mąkę, 8 dag margarynę, drożdże, dwa jajka, cukier puder, mleko oraz sól bardzo dokładnie wyrobić na ciasto, a następnie włożyć je do dużego garnka i przykryć mocno( najlepiej talerzem, a na talerz położyć coś ciężkiego), aby nie wykipiało w ciepłym miejscu. II DZIEŃ: Na drugi dzień do ciasta dodać sześć żółtek, 20 dag cukru i te składniki utrzeć, W następnej kolejności dodać je do ciasta i znowu dobrze wyrobić, dodając 20 dag roztopionej margaryny. Ciasto pozostawić znowu do wyrośnięcia. MASA MAKOWA: Mak zalać wodą i odstawić( najlepiej na całą noc), a potem odcedzić. Mak trzykrotnie zemleć przez maszynkę. Do maku dodać ubite białka z cukrem, żółtka, cukier wanilinowy roztopione i przestudzone masło, olejek i sparzone wcześniej bakalie.Z ciasta uformować prostokąty, posmarować je masą makową i zrolować. Powierzchnię roladek posmarować żółtkiem, a następnie piec przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni.