madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Makowiec wg madi

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Cała moja rodzina uwielbia makowce.

Makowiec wg madi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec wg madi

 

Sposób przygotowania:

Makowiec wg madi
Drożdże rozkruszamy do małego garnka. Następnie dodajemy odrobinę śmietany oraz cukru, odstawiamy, aby drożdże zaczęły pracować. Następnie mąkę wsypujemy do miski, dodajemy pozostałe składniki oraz wyrośnięty rozczyn, dokładnie wyrabiamy ciasto. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. gdy ciasto już ładnie wyrośnie dzielimy je na dwie części i rozwałkowujemy na prostokąt. Na ciasto wykładamy gotową masę makową i zwijamy roladę. Makowce owijamy w papier do pieczenia, układamy na blasze i pieczemy 35 minut w temp. 180*C. Po upieczeniu makowce dowolnie dekorujemy.
Makowiec wg madi
Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na prostokąt.
Makowiec wg madi
Na rozwałkowane ciasto wykładamy gotową masę makową.
Makowiec wg madi
Posmarowane ciasto masą zwijamy w roladę
Makowiec wg madi
Ciasto owijamy luźno papierem do pieczenia i układamy w blaszce.