Pasje Jolki

Pasje Jolki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Makowiec z dużą ilością maku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Makowiec wychodzi wilgotny i z dużą ilością maku, udaje się praktycznie zawsze.Idealny na święta. Można mrozić bez utraty walorów smakowych.

Makowiec z dużą ilością maku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Makowiec z dużą ilością maku

 

  • masa makowa:- 500 g maku
  • 150 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 100 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • starta skórka z pomarańczy i cytryny
  • łyżka cynamonu
  • łyżka masła, 3 szklanki mleka
  • białka z 5 jaj
  • Ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki
  • 120 g mleka
  • 125 g masła
  • 5 jaj
  • 35 g drożdży
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • szczypta soli
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • łyżka spirytusu
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Makowiec z dużą ilością maku
Mak przepłucz zimną wodą na sicie. Zagotuj z 3 szklankami mleka, gotuj około 40 min.na małym ogniu, często mieszając. Ostudź, zmiel 3 razy.Rodzynki namocz w rumie lub sparz wrzątkiem i dodaj do masy. Orzechy posiekaj, dodaj skórki otarte z wyparzonych cytrusów, miód, cukier i cynamon oraz masło. Wymieszaj i odstaw. Drożdże rozpuść w ciepłym mleku z cukrem i połową szklanki mąki. Wymieszaj, przykryj i zostaw na 15 minut. Po tym czasie dodaj żółtka, resztę mąki, wanilinowy cukier, szczyptę soli, spirytus i na koniec roztopione masło ale ostudzone. Wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie lepiące się. Pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto podziel na trzy części. Przygotuj papier do pieczenia, też 3 części wielkości blachy do pieczenia.Posmaruj je delikatnie olejem z jednej , nie święcącej się strony i rozwałkuj cienko, ale równo ciasto. Ubij pozostałe białka z szczyptą soli na sztywno, dodaj do masy z maku, wymieszaj i podziel na 3 części. Rozłóż na cieście i zwiń delikatnie rolady, po czym te rolady zwiń w papier do pieczenia, pozostawiając luz, aby ciasto miało jak wyrosnąć, ale nie pękać. Poczekaj jeszcze około 20 minut i piecz przez 30 minut w 190 °wszystkie 3 strudle zwinięte i poukładane obok siebie. Smacznego. Udekoruj jak lubisz. 
Makowiec z dużą ilością maku
Mak ugotuj, odcedź dobrze i zmiel 3 razy
Makowiec z dużą ilością maku
Zrób zaczyn z drożdży, mleka, mąki i cukru. Odstaw. Po 15 minutach dodaj resztę składników. Wyrób ciasto
Makowiec z dużą ilością maku
Gdy ciasto podwoi objętość, podziel na 3 części. Rozwałkuj cienko na papierze do pieczenia
Makowiec z dużą ilością maku
Wyłóż masę makową, zwiń w rolady, a rolady zawiń w papier do pieczenia zostawiając trochę luzu.