Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Makowiec z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Makowiec w nieco innej wersji, z dodatkiem jabłek. Dzięki temu ciasto jest wilgotne i bardzo smaczne.

Makowiec z jabłkami

Składniki:

Makowiec z jabłkami

 

  • jajka 8 szt
  • margaryna 1 kostka
  • kasza manna 8 łyżek
  • cukier 1 szklanka
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • jabłka 1 kg
  • rodzynki 10 dkg
  • mak 1 kg

Sposób przygotowania:

Makowiec z jabłkami
Mak parzymy i mielimy w maszynce. Margarynę rozpuszczamy i studzimy. Jajka ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy ostudzoną margarynę oraz kaszę mannę.

Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej. Odciskamy je z nadmiaru soku.

Łączymy i mieszamy wszystkie składniki. Przekładamy masę do wyłożonej papierem blachy. Pieczemy przez 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Gotowe ciasto polewamy polewą czekoladową.