aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Makowiec z jabłkami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Mak ma nam zapewnić obfitość i szczęście. Podobno im więcej maku w makowcu, tym większa gwarancja pomyślności na cały przyszły rok.

Makowiec z jabłkami

Składniki:

Makowiec z jabłkami

 

  • Ciasto:

 

  • 4 szklanki mąki
  • 5 żółtek
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

  • Masa makowa
  • 50 dag maku
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 20 dag cukru pudru
  • szklanka bakalii

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z jabłkami
Żółtka ubij z cukrem na puch, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj. Na stolnicę przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz margarynę Całość dokładnie posiekaj nożem. Następnie połącz z ubitymi żółtkami i zagnieć jednolite ciasto. Gotowe podziel na dwie części. Jedną włóż do lodówki, a drugą schowaj w zamrażarce na ok 30 min. Mak sparz gorącą wodą i gotuj na małym ogniu przez ok 1 godzinę. Następnie osącz i zmiel 3 razy. Cukier puder utrzyj delikatnie z jajkami, dodaj stopione masło, mak i bakalie. Jabłka obierz ze skórki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodaj bułkę tartą oraz cynamon i delikatnie wymieszaj. Pozostałe z ciasta białka ubij na sztywną pianę dodając 5 łyżek cukru. Przełożenie: Ciasto z lodówki- masa makowa- jabłka- beza - starte na grubej tarce ciasto z zamrażarki Całość piecz w temp 200C przez ok 1 godzinę.