reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Makowiec z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

To propozycja dla tych, co nie lubią robić zwijanych makowców:) Ciasto jest pyszne, kruchy dół i góra, masa makowa pełna bakalii i jabłek- w sam raz słodka- ciasto idealne na święta, choć nie tylko:)

Makowiec z jabłkami

Składniki:

Makowiec z jabłkami

 

  • ciasto kruche :

 

 

 

  • 250 g masła ( może być pół na pół z margaryną palmą)

 

  • 150g cukru

 

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa makowa

 

  • 250 g maku

 

 

  • 125 g cukru

 

 

 

  • 5 jaj

 

  • 100 g rodzynek

 

 

Sposób przygotowania:

Makowiec z jabłkami

ciasto kruche

Makowiec z jabłkami
ciasta nie jest duzo, dlatego najlepiej rozwałkowywać go juz na blaszce

Mąkę przesiewamy, dodajemy pokrojone masło, jajka proszek do pieczenia i cukier- wszystko razem siekamy, a jak już będzie w formie kruszonki szybko zagniatamy.

Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części- 1/3 i 2/3

Tą mniejszą część dajemy do lodówki, większą rozwałkowujemy na blachę- dziurkujemy widelcem.

mak

Makowiec z jabłkami
mak musimy odcedzić najlepiej lekko go wycisnąć

Mak (najlepiej przygotować dzień wcześniej) zalewamy wodą tak, żeby było 1.5 cm nad makiem i gotujemy 20 minut.

Ugotowany mak przelewamy na ściereczkę, odcedzamy z wody lekko wykręcając - zostawiamy do odparowania i ostudzenia.
Zimny mak mielimy 2-3 razy.

masa makowa

Makowiec z jabłkami
masło ucieramy na puszysto i stopniowo dodajemy cukier żółtka i mak

Rodzynki, orzechy i migdały zalewamy wodą i odstawiamy na 2-3 godziny.

Oddzielamy żółtka od białek- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli.

Masło ucieramy na puszysto, dodajemy stopniowo do niego cukier i żółtka , a następnie zmielony mak, kaszę manną i bakalie.

Na końcu dodajemy białka i mieszamy juz delikatnie szpatułką.

ciasto

Makowiec z jabłkami
resztę ciasta możemy zetrzeć na górę lub rozwałkować i powycinać świateczne wzory

Masę przekładamy na ciasto.


Ciasto które mamy odłożone i jest przeznaczone na górę ciasta wałkujemy na stolnicy podsypaną mąką i wykrawamy dowolne kształty układamy dość ścisło.

Wystarczy to ciasto tylko zetrzeć na tarce, lub ozdobić w taki sposób jaki chcemy :)


Ciasto pieczemy w 180 st przez 40- 45 minut